Британският вестник "Гардиън": Доналд Тръмп може да използва всички налични средства, за да прекрати двете наказателни дела срещу него

  • 25 октомври 2024 10:03

  • 411
  • 1
Британският вестник "Гардиън": Доналд Тръмп може да  използва всички налични средства, за да прекрати двете наказателни дела срещу него
© Getty images (архив)

"С наближаването на изборния ден в САЩ има признаци, че малка, но може би решаваща за изхода част от избирателите може да подкрепи както правото на аборт, така и републиканските кандидати - динамика, която може да навреди на вицепрезидента Камала ХарисКамала ХарисКамала Харис е родена на 20 октомври 1964 година в Оукланд, САЩ, в семейство на имигранти.", това написа в. "Ню Йорк таймс".

Всичко по темата:
Президентските избори в САЩ - Харис срещу Тръмп 190

"Тази година на изборите в десет американски щата ще се гласува и за мерки за правото на аборт и активисти на демократите изразяват увереност, че повечето от тях ще бъдат приети", посочи изданието. "Те обаче не са толкова сигурни колко от тези гласоподаватели, които подкрепят правото на аборт, ще подкрепят и кандидата на демократите", допълни всекидневникът.

"Резултатът може да се окаже странен - избирателите да гласуват в защита на правото на аборт в своите щати, но също така да изберат републикански сенатори, които открито подкрепят ограниченията на това право, както и бившия президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, който си приписва заслугите за отмяната на защитата за абортите на федерално ниво", коментира "Ню Йорк таймс".

"Междувременно Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заяви снощи, че ще нареди незабавното уволнение на специалния прокурор Джак Смит, ако спечели президентските избори, като това е най-ясният знак за намеренията на бившия президент да използва всички налични средства, за да прекрати двете наказателни дела, заведени срещу него", написа британският вестник "Гардиън".

Правото да уволни специалния прокурор официално е част от правомощията на главния прокурор, но Тръмп не скри намерението си да назначи лоялен човек на този пост, който ще се съгласи да прекрати участието на министерството на правосъдието в двете висящи наказателни производства, обясни "Гардиън".

"И сега, когато до изборния ден остават по-малко от две седмици, някои от най-високопоставените бивши съветници на Тръмп предупреждават американците да приемат сериозно милитаристичните му пориви", написа в. "Вашингтон пост". Изданието цитира Джон Кели - най-дългогодишния началник на канцеларията на бившия президент, според когото Тръмп отговаря на определението за "фашист", очаква лична лоялност от военните лидери и говори с възхищение за Адолф Хитлер.

Бивш сътрудник на Доналд Тръмп: Той предпочита подхода на диктатор

"На някои от предизборните си прояви Тръмп посочи неизпълнението на искането му за изпращане на военнослужещи за потушаване на граждански безредици като едно от нещата, за които най-горчиво съжалява, и се зарече да направи така, това да не се повтаря", посочи още изданието.

"Като президент Тръмп често се е стремял да използва военна сила в опит да се справи със своите проблеми", коментира американската медия и отбеляза, че съветниците му са отклонили много от тези усилия, тъй като са поставили под въпрос законността, здравия разум или политическите последици от подобни ходове.

"Опонентите на Тръмп обаче го обвиняват, че е фашист толкова често, че този термин вече започва да губи силата си", написа британският в. "Телеграф". "Камала ХарисКамала ХарисКамала Харис е родена на 20 октомври 1964 година в Оукланд, САЩ, в семейство на имигранти. също неотдавна нарече Тръмп фашист, следвайки нападателната линия, която демократите поддържат от месеци", посочи още изданието.

"Независимо дали Тръмп в крайна сметка е политически антихрист или необходим коректив на една повредена политическа система, е трудно да се намерят доказателства, че той е, в какъвто и да било смисъл на термина, "фашист", коментира "Телеграф". "Предизборният щаб на Харис знае това. Той знае и че избирателите вече са си направили изводите за Тръмп", отбеляза вестникът.

"На този етап единственото, което има значение, е колко добре всяка от страните ще успее да убеди своите поддръжници да излязат и да гласуват, а това обикновено означава избирателите да бъдат убедени, че предстоящите избори са съревнование между светлината и мрака, между доброто и злото, между диктатурата и демокрацията", направи извода си "Телеграф", цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
411 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
баба гицка

2024.10.25 | 10:16

1
Ако духам редовно на АХМЕД МУСА, дали американския ОКУПАТОР сащ, ще ми върне Македония и западните покрайнини?

Добави коментар

Водещи новини