Лятото на 2023 г. е било най-горещото от 2000 години

  • 14 май 2024 20:36

  • 1721
  • 2
Лятото на 2023 г. е било най-горещото от 2000 години
© Gettyimages

Лятото на 2023 г., когато горски пожари опустошиха Средиземноморието, асфалтът на пътищата в Тексас, САЩ, се нагъна от високите температури, горещи вълни подложиха на изпитания електрическите мрежи в китай, не само е най-горещото в историята на измерванията, а е и най-горещото лято от две хиляди години насам, установи изследване, цитирано от БТА.  

Европейски учени установиха миналата година, че периодът от юни до края на август е бил най-горещият от началото на измерванията - ясен знак, че климатичните промени водят до нови екстремни явления. Летните горещини през 2023 г. в Северното полукълбо обаче са подобрили рекордите за далеч по-дълъг период от време, установи изследване, публикувано в сп. "Нейчър".

Защо и къде малко кубчета лед вече струват повече от хляба и млякото?

Когато погледнем далеч назад в историята, можем да видим колко драматично е настоящето глобално затопляне, каза съавторът на изследването Ян Еспер, климатолог в университет "Йохан Гутенберг" в Майнц, Германия, цитиран от Ройтерс.

Данни за измервания на температурите има от 1850 г. в най-добрия случай, като тогава са се използвали само термометри. Със съвременни научни методи изследователите са се върнали до първа година по съвременния календар, когато според Библията Исус Христос е живял, но не са открили по-горещо лято в северната част на планетата от миналогодишното.

Изследването, публикувано в "Нейчър", използва утвърден вече метод и измерва пръстените на повече от 10 000 дървета, за да се изчислят летните температури за всяка година от 1-ва година досега. Температурите през нито една година не се и доближават до миналогодишните горещини, каза Еспер, цитиран от Асошиейтед прес.

Преди хората да започват да отделят парникови газове в атмосферата чрез изгаряне на въглища, нефт и природен газ, най-горещата година е била 246-а, каза климатологът. Това е в началото на Средновековието, когато император Филип I Араб воюва с германците по поречието на Дунав.

Изследването на Еспер показва, че в Северното полукълбо лятото на 2023 г. е с 1,2 градуса по Целзий по-горещо от лятото на 246 г. Всъщност 25 от последните 28 години са били по-горещи от летата през Ранното средновековие, каза съавторът на изследването Макс Торбенсон. това ни дава представа колко екстремно е било времето през 2023 г,каза Еспер пред Асошиейтед прес. Авторите са изследвали хиляди дървета на 15 различни места в Северното полукълбо, северно от тропиците, където има достатъчно данни, за да се върнат до 1-ва година. За Южното полукълбо няма достатъчно данни за дърветата, каза Еспер.

По пръстените на дърветата учените проследяват годишния им растеж и "можем да ги напаснем почти като при пъзел назад във времето, за да свържем датите с всеки от пръстените", каза Торбенсон.

Еспер поясни, че са използвали само данни от дървета за изследването, защото те са достатъчно прецизни за определяне на температурите за всяка година, за разлика от изследвания върху корали например. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1721 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 06:12

2
❤️ Г­­о­р­е­­­щ­­­и­­­ ­­м­о­м­­и­­ч­­­е­­­т­­­а­­ ­­­в­и­­­ ­о­ч­­­а­­к­­­в­­а­т ­­­-­­­ X­­1­8­.­­­F­­­U­­­N

2024.05.14 | 22:42

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини