Птичият грип се разпространява във все повече държави

  • 16 февруари 2023 18:54

  • 1618
  • 7
Птичият грип се разпространява във все повече държави
© gettyimages

Птичият грип достигна нови кътчета на земното кълбо и стана ендемичен за първи път при някои диви птици, които предават вируса на домашните, според ветеринари и експерти по болести, които предупреждават, че това вече е едногодишен проблем.

Според разговори на Ройтерс с повече от 20 експерти и фермери на четири континента, разпространението на вируса в дивата природа е сигнал, че рекордните епидемии няма да намалеят скоро в птицефермите, увеличавайки заплахите за световните доставки на храна. Запитаните предупредиха, че фермерите трябва да гледат на болестта като на сериозен риск през цялата година, вместо да съсредоточат усилията за превенция по време на сезоните на пролетна миграция на дивите птици.

Огнищата на вируса се разшириха в Северна и Южна Америка, Европа, Азия и Африка, като нито летните горещини, нито зимните студове успяха да ги победят, откакто щам пристигна в Съединените щати в началото на 2022 г. Той беше генетично подобен на случаите в Европа и Азия.

Птичи грип уби над 600 морски лъва в Перу

Вчера Аржентина и Уругвай обявиха национални санитарни извънредни ситуации, след като официални лица потвърдиха първите инфекции в страните. Аржентина откри вируса при диви птици, а в Уругвай мъртви лебеди дадоха положителна проба, посочва БТА.

Цените на яйцата поставиха рекорди, след като миналата година болестта унищожи десетки милиони кокошки-носачки, правейки основен източник на евтин протеин недостъпен за някои от най-бедните в света в момент, когато световната икономика се тресе от високата инфлация.

Дивите птици са основна причина за разпространението на вируса, според експертите. Водолюбивите видове като патиците могат да пренасят болестта без да умрат и да я пренесат на домашните птици чрез замърсени изпражнения, слюнка и други начини.

Усилията на фермерите да защитят стадата се провалят.

В Съединените щати "Роуз Акър фармс" (Rose Acre Farms), вторият по големина производител на яйца в страната, е загубил около 1,5 милиона кокошки в производствения обект в окръг Гътри, Айова миналата година, въпреки че всеки, влизащ в хамбарите, е трябвало първо да се изкъпе, за да премахне всяка следа от вируса, каза главният изпълнителен директор Маркъс Руст.

Ферма на компания в Уелд Каунти, Колорадо, е била заразена два пъти в рамките на около шест месеца, убивайки повече от 3 милиона пилета, допълни Ръст. Той смята, че вятърът е донесъл вируса от близките полета, където гъските са се изхождали.

Съединените щати, Великобритания, Франция и Япония са сред страните, които са претърпели рекордни загуби на домашни птици през последната година, което кара някои фермери да се чувстват безпомощни.

"Птичият грип се появява дори в нова птицеферма с модерно оборудване и без прозорци, така че всичко, което можем да направим сега, е да се молим", коментира Шигео Инаба, който отглежда пилета за месо в префектура Ибараки близо до Токио.

Домашните птици в Северното полукълбо преди се смятаха за най-застрашени, когато дивите птици са активни по време на пролетната миграция. Покачващите се нива на вируса в широк кръг водолюбиви и други диви птици означават, че домашните сега са изправени пред високи рискове през цялата година, казаха експерти.

В знак, че заплахата се очаква да продължи, Брет Марш, щатският ветеринарен лекар в Индиана, търси средства от законодателите на американския щат, за да наеме допълнителен ветеринарен лекар и специалист по здравето на домашните птици. Индиана загуби повече от 200 000 пуйки и други птици през последната година, докато общите смъртни случаи в САЩ надхвърлят 58 милиона птици, според данни на правителството на САЩ, надминавайки предишния рекорд от 2015 г.

Вирусът обикновено е смъртоносен за домашните птици и цели стада се умъртвяват, когато дори само една птица е положителна.

Еквадор ще ваксинира над два милиона птици срещу птичи грип

Ваксинациите не са решение: те могат да намалят, но не и да премахнат заплахата от вируса, което прави по-трудно откриването на присъствието му сред стадото. Все пак Мексико и ЕС са сред тези, които ваксинират или обмислят ваксини.

Глобален проблем

Дивите птици са разпространили болестта по-далеч и по-широко по света от всякога, като вероятно носят рекордни количества от вируса, каза Грегорио Торес, ръководител на научния отдел в базираната в Париж Световна организация за здраве на животните (СОЗЖ) - междуправителствена група и глобален орган по болестите по животните. Той допълни, че вирусът се е променил от предишни огнища към форма, която вероятно е по-преносима.

Торес не може да потвърди, че вирусът е ендемичен за дивите птици по света, въпреки че други експерти казаха, че е ендемичен за определени птици на места като САЩ.

Въпреки че вирусът може да зарази хора - обикновено тези, които имат контакт със заразени птици, Световната здравна организация казва, че рискът е нисък.

Формата на циркулиращия вирус заразява по-широк кръг от диви птици в сравнение с предишните версии, включително тези, които не мигрират на дълги разстояния, посочи Дейвид Суарес, изпълняващ длъжността лабораторен директор на правителствената лаборатория на САЩ за изследване на домашните птици в Джорджия. По думите му, такива инфекции на "местни" птици помагат на вируса да се запази през цялата година, докато преди не е било така.

Черните лешояди, които обитават южната част на Съединените щати и преди са избягвали инфекции, сега са сред страдащите видове, сподели Дейвид Сталкнехт, директор на Югоизточното кооперативно изследване на болестите на дивата природа в Университета на Джорджия.

Вирусът също е заразил бозайници като лисици, мечки и тюлени.

Преминаване на границите

Високите нива на вируса при птици, като синьокрила патица, които мигрират на дълги разстояния, помогнаха за разпространението на вируса в нови части на Южна Америка, каза Сталкнехт.

Държави, включително Перу, Еквадор и Боливия, през последните месеци съобщиха за първите си случаи.

Еквадор наложи тримесечно извънредно положение за здравето на животните на 29 ноември, два дни след откриването на първия случай, съобщи Министерството на земеделието и животновъдството на страната. Досега повече от 1,1 милиона птици са умрели, допълниха от аграрното ведомство.

Инфекциите в Уругвай и Боливия поставят болестта близо до най-големия световен износител на пилета Бразилия, която никога не е потвърждавала случай. Бразилският министър на земеделието Карлос Фаваро заяви в сряда, че страната е разследвала три предполагаеми случая, но резултатите от тестовете са отрицателни.

"Всички са съсредоточени върху предотвратяването на достигането на грипа до нашата страна", посочи Джан Карлос Заки, който отглежда пилета за преработвателя "Аурора" (Aurora) в Чапеко в бразилския щат Санта Катарина.

Някои експерти подозират, че изменението на климата може да допринесе за глобалното разпространение чрез промяна на местообитанията и миграционните пътища на дивите птици. "Динамиката на дивите птици се е променила и това е позволило на вирусите, които живеят в тях, също да се изместят", коментира Карол Кардона, експерт по птичия грип и професор в Университета на Минесота.

Фермерите опитват необичайни тактики за защита на домашните птици, като някои използват машини, които издават силни звуци, за да изплашат дивите птици, казаха експерти.

В Роуд Айлънд Ели Бърковиц, производител на яйца и главен изпълнителен директор на "Литъл Роди фуудс" (Little Rhody Foods), пръска с дезинфектант гъши изпражнения на пътеката на фермата си, в случай че съдържат вируса. Той също така ограничава посетителите във фермата, по-традиционна предпазна мярка. В момента Берковиц се подготвя за март и април, когато сезонът на миграция ще представлява още по-голям риск за домашните птици.

Япония умъртви рекордните над 10 милиона птици заради разпространяващия се птичи грип

Какви са рисковете за хората и животните?

Рискът за хората е нисък, каза Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО). Като предпазна мярка хората се съветват да не докосват мъртви или болни диви животни.

В световен мащаб 868 човешки инфекции с птичи грип H5N1 - типът вирус, който циркулира по света - са докладвани от 21 страни от януари 2003 г. до 25 ноември 2022 г., според СЗО. От тези случаи 457 са били фатални, което е около 53 на сто.

През януари СЗО съобщи за първия известен случай на вируса на птичи грип H5 при хора в Латинска Америка и Карибите - инфекция при деветгодишно момиче в селските райони на Еквадор. Момичето, което е било в контакт с домашни птици в задния двор, е хоспитализирано, съобщи агенцията на 18 януари.

Случаите при хора обикновено са резултат от пряко или непряко излагане на заразени живи или мъртви домашни птици или замърсена среда, каза СЗО.

Като част от правителствените планове за реакция, заразените птици се изключват от хранителните доставки. Освен това, птичият грип не се предава чрез ядене на правилно сготвени домашни птици и яйца, каза Министерството на земеделието на САЩ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1618 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Хах!

2023.02.18 | 02:56

6
Ще ядем яйца от въшки.

2023.02.18 | 02:58

7
Хората със заболяване от глисти ще развият успешен бизнес.
Що не?

2023.02.18 | 02:55

5
Пфайзер няма ли да изобрети ваксини за кокошки????
баба Дора

2023.02.16 | 23:21

3
Не вируса избива милиони птици, а СЗО и ФАО ги избиват по протокол. За една съмнително положителна проба избиват цели ферми със стотици хиляди птици. Мислете за това докато дъвчете хлеббарките.

2023.02.17 | 09:03

4
светлия път на капитализма е така ,а сега пак викаите 45 години стига
Майтапчи Йово

2023.02.16 | 23:13

2
Онзи рептил Гейтс... за този биотероризъм ли говореше в интервюто си?!?
Sarbeca Z

2023.02.16 | 19:27

1
Европейски лъжи и мошеничества

Добави коментар

Водещи новини