Птичи грип уби над 600 морски лъва в Перу

  • 15 февруари 2023 18:12

  • 321
  • 0
Птичи грип уби над 600 морски лъва в Перу
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Едновременната смърт на повече от 600 морски лъва от птичи грип в Перу отново повдига въпроса за начина на разпространение на вируса на това опасно заболяване, съобщава БТА, като цитира испанския в. "Ел паис". 

Предполага се, че заразата може да се предава между бозайниците.

"Ако само няколко морски лъва, ловували болни птици, се бяха заразили и починали, нямаше да има нищо странно", казва аржентинският биолог Серхио Ламбертучи. "Но всичките 600 морски бозайника не могат да се заразят от птици".

Словакия и Непал съобщиха за огнища на птичи грип във ферми

"По-вероятно е сред морските лъвове (вирусът) да се е предал директно", е мнението и на нидерландския епидемиолог Тийс Куйкен.

На 27 януари край бреговете на един от перуанските острови са открити други около сто морски бозайника, също жертви на птичия грип, което потвърждава това предположение.

В очакване на окончателно решение по въпроса властите в Перу призоваха гражданите да не се доближават до диви животни, тъй като подобен контакт може да доведе до предаване на вируса на хората.

Птичият грип е остро инфекциозно вирусно заболяване, което засяга храносмилателните и дихателните органи при птиците и води до смърт на пернатите. Носителите обикновено са диви екземпляри. 

Европа преживява най-опустошителната епидемия от птичи грип досега, като за една година се наложи да бъдат убити повече от 50 милиона домашни птици. В началото на февруари генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че неотдавнашното рязко увеличение на случаите на птичи грип H5N1 при бозайниците изисква внимателно наблюдение, но рискът за хората се счита за нисък. В същото време учените се опасяват, че ще има мутации във вируса, които могат да причинят пандемия при хората. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
321 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини