Еквадор ще ваксинира над два милиона птици срещу птичи грип

  • 02 февруари 2023 11:12

  • 164
  • 0
Еквадор ще ваксинира над два милиона птици срещу птичи грип
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Еквадор планира да ваксинира повече от два милиона птици срещу птичи грип, за да овладее огнището в страната, каза министърът на земеделието, цитиран от Ройтерс.

Южноамериканската нация обяви извънредна ситуация за здравето на животните в края на ноември поради първите инфекции във ферма в централната провинция Котопакси, а в момента има огнища в три други провинции.

Процесът на ваксиниране на домашните птици ще започне през следващите два месеца и Еквадор ще внесе четири милиона дози чрез мексиканско-еквадорско партньорство, заяви министърът на земеделието и животновъдството Бернардо Мансано на пресконференция.

Около 1,2 милиона птици са били заразени с вируса и са били умъртвени в четирите провинции на страната, според официални данни.

"Ваксината заедно с мерките за биосигурност и контрол ще помогнат за предотвратяване на разпространението на болестта в страната, както и за ограничаване на смъртността при птиците във фермите", коментира Мансано.

Първи огнища на птичи грип при домашни птици в Боливия

Еквадор съобщи през януари за първия си случай на предаване на птичи грип на хора при 9-годишно момиче, което вероятно е било заразено при пряк контакт с домашни птици, носители на вируса, в провинция Боливар.

Ваксинацията не предотвратява инфекцията в други ферми в рисковите зони, но намалява смъртността при птиците, обясни Патрисио Алмейда, директор на Агенцията за регулиране и фитосанитарен и зоосанитарен контрол (Agrocalidad).

"Ваксината е биологично безопасна и не представлява риск за хората. Намалява смъртността от 80 на 40 процента", посочи Алмейда пред журналисти.

Еквадор произвежда 263 милиона пилета, което представлява 495 000 тона месо и 4,6 милиарда яйца. 

Калина Христова
164 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини