Как войната в Украйна влияе върху обстановката в Близкия изток?

  • 27 май 2022 09:20

  • 834
  • 1
Как войната в Украйна влияе върху обстановката в Близкия изток?
© Getty images (архив)

На фона на събитията в Украйна всички позабравиха някак за Сирия, но военнополитическите процеси там също се развиват доста бурно, отбелязва в коментар агенция РОСБАЛТ, базирана в Санкт Петербург, предаде БТА.

"Държавният департамент на САЩ заяви във вторник, че се обявява против евентуална нова операция на Турция в тази страна. Преди това турският президент Реджеп Ердоган заяви, че предстои операция срещу кюрдите в Северна Сирия с цел създаване на зони за сигурност с дълбочина 30 км по общата граница", припомня агенцията.

"Въпросът е как руската военна операция в Украйна е повлияла и ще влияе занапред върху позициите на основните играчи в Близкия изток – Турция, Иран и Израел. А също и на самата Русия, тъй като медиите все по-често прогнозират свиване на нейното военно присъствие в Сирия, доколкото Москва вече изтегля войски", се казва в материала.

Олексий Арестович, съветник на президентската канцелария в Киев, потвърди, че Москва прехвърля руски военни от Сирия в Украйна.

Зеленски: Русия ще използва главорези от Сирия

Природата не търпи празнота, още по-малко политическата природа. Затова дори частичното напускане на Русия автоматично ще засили позициите на Иран, който води в Сирия най-вече прокси война чрез контролираната от него ливанска групировка Хизбула. Колкото до Турция, тя разширява влиянието си не само в Сирия, но и в Ирак, където Анкара вече проведе военна операция срещу местните кюрди. И ето че Турция подготвя „втора серия“ - срещу кюрдите в Северна Сирия.

„Ясно е, че Турция сега ще понатисне нещата. В руските войски, Въздушно-космическите сили и обслужващите ги части там има съкращения и това също е очевидно“, посочва пред агенцията аналитикът Александър Шумилин.

По думите му обаче „засега няма пряка заплаха за президента на Сирия Башар Асад, страните действат в рамките на предишните модели“. „Всички погледи са насочени към Украйна и в Сирия сега има пълен баланс“, казва експертът.

"Друга регионална сила – Израел, според израза на Шумилин, „сега се джафка най-вече с Русия, но с мярка“. Става дума за продължаващите удари на израелската авиация по територията на Сирия", пояснява агенцията.

Същевременно правителството на Нафтали Бенет води все така предпазлива политика спрямо Москва. Израел забрани да се доставят на Украйна противотанкови ракети, произведени в Германия по израелски лиценз. Не помогна дори молбата за това, отправена от САЩ. Подобна доставка „може да стане причина Русия да накърни интересите по сигурността на Израел в Сирия“, обясни еврейската държава.

"Позициите на Иран и до известна степен на Турция в региона се засилват; в момента противопоставянето между тях се изостря, тъй като интересите им в Сирия са донякъде различни, обрисува обстановката ориенталистът Владимир Сажин.

Според експерта присъствието на Русия там „донякъде е изглаждало противоречията" между тези страни. Евентуалното изтегляне на Русия от региона много тревожи Израел, „тъй като засилването на Иран в Сирия изобщо не е в интерес на еврейската държава“.

„Напрежението в Сирия ще расте", предрича Сажин. Включително защото на американците сега не им е до Сирия. Ориенталистът казва, че САЩ са доста обезпокоени от действията на Анкара срещу сирийските кюрди, затова Вашингтон иска Турция: Да намали оборотите на тази своя операция.

Чавушоглу: Турция ще бъде принудена да извърши операция в Сирия в случай на увеличаване на заплахите за нея

Валери Зайцев
834 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.27 | 10:37

1
ЯЖТЕ МИ ХУЯЯЯЯ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини