Войната в Украйна убива делфините в Черно море?

  • 12 май 2022 15:45

  • 1158
  • 0
Войната в Украйна убива делфините в Черно море?
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Нарасналата смъртност на делфини в Черно море, наблюдавана напоследък, може да се дължи на войната в Украйна, съобщава БТА, позовавайки се на учени.

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари Турция отчита нарастване на случаите на изхвърлени на брега делфини. Турската фондация за морски изследвания (TURSAV) обяви наскоро, че над 80 екземпляра от този бозайник са били открити мъртви по западното крайбрежие на турското Черноморие, което според фондацията представлява "изключително увеличение".

Делфините приличат на хората повече, отколкото се смяташе досега

Според публикация в "Гардиън" изследователи смятат, че засиленото шумово замърсяване в Северното Черноморие, причинено от около 20 кораба на руския флот и продължаващите военни активности, може да са тласнали делфините на юг към българското и турското крайбрежие, където те попадат в мрежите на рибари.

Байрам Йозтюрк, председателят на TUDAV е съгласен с възможността "акустична травма" да е довела до увеличената смъртност на делфини по турските брегове.

По неговите думи половината от делфините са умрели, след като са се оплели в рибарски мрежи. Съдбата на другите обаче остава неизяснен въпрос, казва той пред "Гардиън".

"Акустичната травма е една от възможностите, които идват наум. Нямаме доказателства за това какво може да причини нискочестотният сонар в Черно море, защото никога преди не сме ставали свидетели на толкова много кораби и толкова голям шум за толкова продължително време, а науката винаги иска доказателства", добави той.

Угур Йозсандъкчъ, учен от университета в Синоп, също сочи към войната в Украйна. Пред агенция ДХА той посочи, че поради войната в Украйна делфините вероятно се насочват на юг.

"Има десетки кораби в Черно море и ние не знаем колко често те използват сонар", казва той.

Военноморските сили обикновено използват сонар, за да засичат вражески подводници, посочва "Гардиън". 

"При положение, че морските бозайници разчитат на звукове за комуникация, шумът под водата може да има сериозни, дори фатални последици върху животните", казва Йозсандъкчъ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1158 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини