Защо Великобритания и ЕС продължават да спорят във връзка с Брекзит?

  • 14 октомври 2021 17:07

  • 868
  • 0
Защо Великобритания и ЕС продължават да спорят във връзка с Брекзит?
© Pixabay

"Да приключим с Брекзита" - такъв беше лозунгът на британския премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е по време на предизборната му кампания преди две години. Впоследствие Великобритания излезе от Европейския съюз след повече от четири десетилетия на членство и няколко години на спорове по условията на развода.

Караниците обаче продължават: Великобритания и ЕС на 27-те продължават да си разменят обвинения и обиди, опитвайки се да решат трудните въпроси в отношенията си, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Какъв е проблемът?

Във фокуса на сегашния конфликт е Северна Ирландия, единствената част от Обединеното кралство, която граничи със страна, членуваща в ЕС - Ирландия.

Докато Великобритания бе част от огромния единен пазар за свободна търговия на ЕС, нямаше прегради и хората и стоките свободно преминаваха през тази граница. Отворената граница допринасяше за укрепването на мирния процес, който сложи край на десетилетията на конфликт между католици и протестанти в Северна Ирландия, защото даде възможност на хората там, независимо от идентичността си, да се чувстват у дома както в Ирландия, така и в Обединеното кралство.

С изтеглянето на Великобритания от европейския икономически ред Брекзит създаде нови бариери и контролни пунктове за търговията. Както Великобритания, така и Европейският съюз заявиха, че такива контролни пунктове не може да има по границата на Ирландия със Северна Ирландия, защото това би изложило на риск мирния процес.

Алтернативата беше да се създаде митническа граница, която да преминава през Ирландско море и да разделя Северна Ирландия от останалите части на Обединеното кралство. Новата морска граница обаче създаде главоболия и бюрократични спънки за компаниите и ядоса северноирландските протестанти юнионисти, според които тя отслабва мястото на Северна Ирландия в Обединеното кралство и застрашава британската им идентичност.

Борис Джонсън представи оптимистична визия за бъдещето на Великобритания след Брекзит и COVID-19

Защо конфликтът между Великобритания и ЕС избухна точно сега?

Откакто Великобритания напусна ЕС, а с това и европейския единен пазар, започнаха да се трупат проблеми.

Съгласно споразумението за развода британското правителство се задължи да създаде митнически пунктове, които да упражняват контрол върху стоките, които влизат в Северна Ирландия от другите части на Обединеното кралство. Лондон неведнъж отлагаше създаването на такива пунктове, което ядоса ЕС.

Специфични проблеми възникнаха със селскостопанските и хранителните продукти, най-сериозният от които е въпросът със забраната за вноса в Северна Ирландия на замразени месни продукти от останалите части на Обединеното кралство, което накара медиите да заговорят за "война на надениците".

Противопоставянето на северноирландските юнионисти на сделката се втвърди. Джефри Доналдсън, лидерът на Демократичната юнионистка партия, заяви във вторник, че "ако сделката не бъде променена, тя ще донесе на Северна Ирландия още повече вреди и нестабилност".

Гневът срещу новите споразумения наля масло в огъня и през април Северна Ирландия преживя няколко нощи на насилие, най-вече в протестантските райони, където младежи замеряха полицаите с тухли, бомбички и коктейли Молотов.

Това накара британското правителство да признае, че самата сделка за Брекзит, договорена от Великобритания и ЕС, подкопава мирния процес.

Франция: Европа подготвя мерки, с които да накара Великобритания да спазва сделката за Брекзит

Какво казва ЕС?

Европейският съюз е съгласен с твърдението, че договорките за Северна Ирландия не работят добре. Вчера ЕС направи предложения за облекчаване на проблема чрез намаляване с 80 процента на процедурите по митнически контрол върху храните, растителните и животинските продукти и чрез намаляване наполовина на документите, които трябва да попълват транспортните компании.

Малко преди това Великобритания отново вдигна залога, като отправи искане ЕС да премахне Съда на Европейския съюз като арбитър от последна инстанция за споразумението за Брекзит и да се съгласи на международен арбитраж.

Много малко вероятно е ЕС да приеме това. Съдът на ЕС е смятан за стожер на европейския единен пазар и Брюксел се зарече да не подкопава собствения си правен ред.

Искането на Великобритания накара някои в ЕС да започнат да се съмняват, че правителството на Джонсън е имало искрени намерения да спазва споразумението.

Медии: Липсата на работници в ключови сектори от британската икономика е резултат от Брекзит

Какво ще се случи оттук насетне?

Европейският съюз и Великобритания заявиха, че ще проведат няколко седмици на интензивни преговори по последните предложения.

Преговорите могат да доведат до намирането на решение или до провал: сигналите са смесени. От една страна, много пъти по време на Брекзита Великобритания заплашваше, че ще се оттегли от преговорите, но в последната минута се съгласяваше на компромис. Този сценарий може да се повтори.

Ако британското правителство обаче продължи да настоява за премахването на ролята на Съда на ЕС, трудно може да се стигне до компромис.

Великобритания заяви, че ако не се постигне компромис, ще задейства специална клауза, която позволява на всяка от страните да преустанови действието на споразумението за Брекзит, ако то причинява изключително големи трудности. Подобен ход би вбесил ЕС, който най-вероятно би отвърнал с правни действия и вероятно с икономически санкции срещу Обединеното кралство.

Това би създало опасност от тотална търговска война, която би засегнала британската икономика много по-сериозно, отколкото Европейския съюз.

Северноирландската Демократична юнионистка партия в същото време алармира, че правителството в Белфаст ще рухне, ако Великобритания не се откаже от сделката - ход, който би довел до избори и нова неяснота в региона.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
868 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини