Макрон иска Джонсън да удържи на думата, дадена на европейците по повод Брекзит

  • 12 юни 2021 13:40

  • 1115
  • 4
 Макрон иска Джонсън да удържи на думата, дадена на европейците по повод Брекзит
© Getty

Президентът на Франция Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на настоя днес британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е да удържи на "думата, дадена на европейците" в рамките на Брекзита, на фона на напрежението около в Северна Ирландия. Това съобщи президентската канцелария, предаде АФП.

Френският държавен глава заяви, че е "готов" за обновление на френско-британските отношения, но "подчерта, че този нов ангажимент налага британците да удържат на думата, дадена на европейците, и да спазват рамката, определена от споразуменията за Брекзит", посочи Елисейският дворец след среща между двамата лидери в кулоарите на форума на Г-7.
Ситуацията около Северна Ирландия и специални търговски разпоредби, предвидени за британската провинция след Брекзита, влошават отношенията между обединеното кралство и ЕС.

Това хвърля сянка върху лидерския форум на Г-7, който тече в Югозападна Англия, където ръководителите на великите сили и на ЕС разчитат да демонстрират единен фронт, изпълнен с желание да вдъхне нова динамика в мултилатерализма, за да улесни възстановяването след пандемията и борбата срещу затоплянето на климата.

Лондон обвинява Брюксел, че възприема "прекалено пуристки подход" в прилагането на новите специфични митнически разпоредби за Северна Ирландия, предвидени в "северноирландския протокол", договорен след трудни преговори в рамките на Брекзита.

Оставяйки де факто Северна Ирландия в европейския митнически съюз и общия пазар, тези мерки пораждат напрежения в британската провинция, дори сблъсъци, например в началото на април.

В сряда в Лондон имаше дискусии в тази връзка, но не се стигна до напредък - ЕС заяви, че без колебание ще вземе ответни мерки, ако Лондон откаже да прилага положенията от протокола.

След разговора на четири очи с Макрон се очаква Джонсън да говори също с ръководителите на ЕС и с германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се.

Като изтъкна, че Г-7 не е площадка, където задължително трябва да се стигне до "незабавно решение", говоритет на британския премиер отбеляза вчера, че "всички опции са на масата", а стремежът е да се опази единството на кралството, застрашено според него от протокола.

Горд с ирландските си корени, президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в също потвърди, че подкрепя протокола, който дава възможност да се избегне връщането на твърда граница на острова и гарантира според него мира в британската провинция, сключен през 1998 г. след три десетилетия кръвопролития.

Борис Джонсън: Връзката между Великобритания и САЩ е нерушима

1115 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.06.12 | 14:22

1
Това е следствие на педераско либералното управление на ЕС, заради това управление избягаха Англичаните ,Европа се напълни с негри, араби и какви ли не, и са на почит педераските ценности
Razcvqtko

2021.06.13 | 02:52

4
То пък щото на острова имат различни ценности ли си мислиш пълен леш са и те!
Amandaljiqa

2021.06.12 | 14:35

3
М­­­л­а­­­д­а­­ ­­­м­о­к­р­а­­­ ­у­­­ч­­­е­­н­­и­­ч­­к­а­­­ ­ч­у­­­к­­а­­ ­­ ­W­­­ ­­W­­ ­­­W­­­ ­­.­­­ ­B­ ­G­­ ­1­­­ ­7­ ­­­.­­­ ­­­C­­­ ­­L­­ ­­U­ ­­B
Shannontfmqa

2021.06.12 | 14:28

2
М­­л­а­­д­­­а­­ ­­м­о­­­к­­­р­а­­ ­­­у­­­ч­­е­­­н­­­и­ч­к­­­а­ ­­ч­­у­­­к­а­­ ­­ ­­W­­­ ­­­W­­ ­­W­ ­.­ ­­B­­­ ­­­G­­­ ­­1­­­ ­­7­ ­.­­ ­C­ ­L­­­ ­­U­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини