Борис Джонсън представи оптимистична визия за бъдещето на Великобритания след Брекзит и COVID-19

  • 06 октомври 2021 17:37

  • 1158
  • 1
Борис Джонсън представи оптимистична визия за бъдещето на Великобритания след Брекзит и COVID-19
© Getty Images/Guliver

Премиерът на Великобритания Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е каза днес, че в страната му започва промяна на посоката на британската икономика, която ще я отдалечи от модела, при който тя разчиташе на внос на евтина работна ръка", предадоха световните агенции.

"Сега започваме промяна в посоката, нещо, което отдавна трябваше да се случи в британската икономика", каза Джонсън. Той говори пред делегатите на конгреса на Консервативната партия.

"Няма да се връщаме към същия стар неработещ модел с ниски заплати, нисък растеж, ниски квалификации и ниска продуктивност - всичко това досега бе възможно и подпомагано от неконтролируемата миграция", допълни той.

"Посоката, която поемаме, е тази на високите заплати, високите квалификации, високата производителност и да, на една икономика с ниски данъци", допълни той, цитиран от Франс прес. Джонсън заяви, че всичко това ще отнеме време и че "на моменти ще бъде трудно, но нали затова гласуваха хората през 2016 г."

Франция: Европа подготвя мерки, с които да накара Великобритания да спазва сделката за Брекзит

Той защити освен това увеличението на социалните удръжки, предназначено да запълни, както той се изрази, "огромната дупка в държавните финанси".

Джонсън заяви, че подобно нещо би направила и Маргарет Тачър, която е все още популярна сред британските консерватори.

В речта си като цяло Джонсън обеща да промени радикално облика на страната и отново демонстрира своя голям оптимизъм по всички въпроси. Той се фокусира основно върху успехите на консерваторите, отбелязва Ройтерс.

Речта си Джонсън произнесе след седмица, през която той беше принуден да защитава стратегията на правителството заради оплакванията от недостиг на горива, заради страховете, че по Коледа ще има проблем със зареждане на храни в магазините и заради опасенията на фермерите, че те ще трябва да унищожат продукцията си заради криза с работната ръка в отрасъла.

В словото си в последния ден на конгреса на консерваторите Джонсън изтъкна постиженията на властите във ваксинационната кампания срещу коронавируса и отправи критики срещу лейбъристката партия. Той също така обрисува бъдещето на Великобритания след COVID-19 и Брекзит и подчерта, че това е възможност за промяна.

"Ще използваме свободите, дадени ни от Брекзит, за да правим нещата различно", обеща Джонсън.

"Отговорът на настоящото напрежение и натиск, които са основно функция на растежа и икономическото съживяване, не е постигането на същото старо ниво на неконтролируема имиграция с цел запазване на заплатите ниски. Отговорът е контрол върху имиграцията, което ще позволи на талантливи хора да дойдат в тази страна, но няма да позволи имиграцията да се използва като извинение за това, че не са били правени инвестиции в компетенции и познанията, в оборудване, технология и предприятия", заяви Джонсън.

Говорейки за пандемията, Джонсън каза, че работниците трябва да се върнат обратно в офисите. Според него директните срещи на работните места са импулс за продуктивността на работната ръка. Завръщането на служителите по работните им места ще е от полза и за обучаване на младите кадри в тънкостите на професиите, както досега се е правило, смята той.

Великобритания облекчи COVID правилата за влизане

В речта си Джонсън каза, че страната трябва да стане по-малко зависима от вноса на силно замърсяващи горива и да се обърне повече към възобновяемите енергии и ядрената енергия, което ще благоприятства преките чуждестранни инвестиции, предаде Франс прес.

Премиерът засегна и темата за външната политика и защити визията си за една обърната към света Великобритания, която той нарича "Велика Британия".

Джонсън защити и новия алианс, който страната му договори в сферата на сигурността с Австралия и САЩ и който лиши Франция от доходоносен договор за доставка на подводници за Австралия. Джонсън заяви, че подобно партньорство е нямало да бъде възможно, ако страната му все още беше член на ЕС.

"Свободите, спечелени с Брекзит, ни позволиха да затегнем правилата относно имиграцията", отново повтори той и обеща мерки срещу "гангстерите", които прехвърлят незаконно мигранти от Франция.

Джонсън пое и ангажимента за по-голямо полицейско присъствие по улиците на страната и за по-тежки присъди за престъпниците. Той отново разкритикува и участниците в протестното екологично движение "Изолирай Великобритания", които неотдавна организираха зрелищни операции, при които блокираха важни пътни артерии. "Много съм доволен, че вътрешната министърка Прити Пател прие нови мерки, за да изолира на топло, в затвора, тези хора. Те трябва да бъдат там", заяви той.

Джонсън обеща и, че неговото правителство няма да разхлаби усилията за борба с насилието над жените, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1158 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Овчар

2021.10.06 | 18:18

1
До тогава ще фалирате и теб няма да те има недей да лъжеш народа но те ще ти повярват а след 20 години ще бъдете като нас а ти ще бъдеш в учебника за история

Добави коментар

Водещи новини