Напрежение на световните борси заради опасения за по-скорошно вдигане на американските лихви

  • 21 юни 2021 12:00

  • 434
  • 1
Напрежение на световните борси заради опасения за по-скорошно вдигане на американските лихви
© Pixabay

Азиатските и европейските фондови борси се намират под натиск от продажби в началото на седмицата, следвайки петъчния спад на Уолстрийт след изненадващи сигнали от страна на Федералния резерви, че Централната банка на САЩ може да повиши рекордни ниските си лихвени ставки по-скоро от очакваното, информира БНР.

Повод за тези притеснения даде изявление в петък на управителя Фед на Сент Луис Джейм Булард, че лихвите би трябвало да бъдат повишени още през 2022 г. - с около година по-рано от досегашните прогнози на американската централна банка.

Част от мисията на Фед е да държи цените под контрол. До последното си заседание миналата седмица Федералният резерв отбелязваше, че възприема неотдавнашните повишения на цените (на инфлацията) като временни и че ще позволи на възстановяващата се икономика да прегрее - макар и за кратко. Новите осреднени прогнози на членовете на Фед, представени миналата сряда, бяха за повишаване на федералната фондова лихва на два пъти през 2023 г.

ООН: Глобалните преки чуждестранни инвестиции ще се възстановят частично през 2021 г.

Петъчното изявление на Джеймс Булард обаче уплаши инвеститорите, че Фед може да прибегне до първо повишаване на лихвите още през 2022 г.

Това причини по време на петъчната търговия солиден спад на акциите, търгувани на Уолстрийт, като индексът DJIA загуби 3,5% в рамките на отминалата седмица - най-солиден седмичен спад от края на октомври 2020 г.. Широкият индекс S&P500 отбеляза седмичен спад от 1,9%, а технологичният Nasdaq Composite - с 0,3 на сто.

Опасенията за по-скорошно от очакваното вдигане на американските лихви се отразява негативно на днешната азиатска и европейска търговия. Японският индекс Nikkei затвори на Токийската борса с загуба от 3,29%, хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 1,3%, австралийският ASX 200 с 1,8%, а сингапурският фондов индекс се понижи с 1,42%.

Европейските пазари на акции също се оцветиха в червено при старта на търговията в понеделник, след което обаче парираха значителна част от първоначалните загуби. Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,1%, но след спад с 0,6% по-рано през деня, когато индексът достигна близо триседмично дъно около 484,40 пункта.

Немският индекс DAX 30 пък вече опита слабо повишение с 0,07% след първоначален спад с над 0,5%, френският индекс CAC 40 се понижава с 0,25%, а испанският Ibex-35 с 0,27%, докато британският индекс FTSE100 се повишава с 0,19%, а италианският MIB с 0,26%.

Последвайте канала на

Novini.bg
434 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.21 | 12:18

1
А ако знаете наесен ко ши стаа. Супер фьешън! Създайте си запаси от трайни храни, вода и провизии от първа необходимост!

Добави коментар

Водещи новини