ООН: Глобалните преки чуждестранни инвестиции ще се възстановят частично през 2021 г.

  • 21 юни 2021 10:51

  • 167
  • 0
ООН: Глобалните преки чуждестранни инвестиции ще се възстановят частично през 2021 г.
© Pixabay

Очаква се световните потоци от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) да отскочат през 2021 г. от пандемичното дъно, достигнато година по-рано, като възстановят част от загуба, нараствайки с между 10 и 15%, прогнозира Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД, UNCTAD) в своя нов Световен инвестиционен доклад, публикуван в понеделник.

ПЧИ са намалели в световен мащаб с 35% през 2020 г. до 1 трлн. долара от 1,5 трлн. долара през предходната година, се казва в доклада на UNCTAD, като се посочва, че локдауните по света, причинени от пандемията COVID-19, забавиха съществуващите инвестиционни проекти, а перспективите за рецесия накараха мултинационалните предприятия да преоценят новите си проекти.

Спадът беше особено силно изразен в развитите икономики, където ПЧИ се свиха през миналата година с 58%, отчасти поради корпоративно преструктуриране и вътрешнофирмени финансови потоци, отчита докладът на UNCTAD.

ЕК ще инвестира 14,7 млрд. евро по линия на програмата "Хоризонт Европа" за периода 2021 – 2022 г.

В същото време преките чуждестранни инвестиции в развиващите се икономики бяха относително устойчиви, намалявайки през 2020 г. с едва 8%, главно поради силните инвестиционни потоци в посока Азия. В резултат на това развиващите се икономики формираха през миналата година две трети от световните ПЧИ спрямо малко по-малко от 50% през 2019 г.

Моделите на ПЧИ контрастираха рязко с тези в новата проектна дейност, където развиващите се страни носят основната тежест на инвестиционния спад, предаде БНР. В развиващите се страни броят на новите обявени проекти на зелено намаляха с 42%, а международните сделки за финансиране на проекти, които са важни за инфраструктурата, се свиха с 14 на сто.

"Тези видове инвестиции са от решаващо значение за производствения капацитет и развитието на инфраструктурата и по този начин за перспективите за устойчиво възстановяване“, заяви изпълняващият дейността генерален секретар на UNCTAD Изабел Дюран.

Потоците на ПЧИ към Европа намляха миналата година с цели 80%, докато тези към Северна Америка спаднаха двойно по-слабо (с 40%). Спадът на преките чуждестранни инвестиции в развиващите се региони пък беше неравномерен, като в Латинска Америка и Карибите ПЧИ се понижиха с 45%, а в Африка с 16 на сто.

За разлика от тях, инвестиционните потоците към Азия нараснаха въпреки пандемията с 4%, като Източна Азия беше най-големия регион с позитивни ПЧИ, представляващи половината от глобалните преки чуждестранни инвестиции през 2020 г. ПЧИ към икономиките в преход пък спаднаха с 58%.

Забавяне на производствения и на растежа при продажбите на дребно в Китай през май

Въпреки спада в печалбите през 2020 г., топ 100 на мултинационалните компании значително увеличи паричните наличности, което свидетелства за устойчивостта на най-големите фирми. Броят на държавните мултинационалните компании, около 1600 в целия свят, се увеличи през 2020 г. със 7%, като част от това увеличение беше в резултат на държавни участия с акции като част от спасителни правителствени програми, отчита последният доклад на UNCTAD.

Според Конференцията на ООН за търговия и развитие глобалните потоци от ПЧИ се очаква да отскочат през 2021 г. и да възстановят известна част от загубите миналата година, нараства с межди 10 и 15%.

"Въпреки това повишение преките чуждестранни инвестиции все пак ще останат с около 25% под нивата от 2019 г. Настоящите прогнози показват по-нататъшно увеличение на ПЧИ през 2022 г., когато се очаква те да се върна към нивата от 2019 г,.", каза директорът на UNCTAD за инвестиции и предприятия Джеймс Джан.

Последвайте канала на

Novini.bg
167 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини