Спад на световните борси заради бушуващата нова коронавирусна вълна

  • 26 октомври 2020 16:51

  • 989
  • 0
Спад на световните борси заради бушуващата нова коронавирусна вълна
© pixabay

Акциите на световните фондови борси се намира под натиск от продажби с оглед на продължаващото рязко нарастване на случаите на коронавирус в Европа и САЩ.

За днешния спад на европейските фондови пазари влияние оказват въвежданите все нови и нови рестриктивни мерки в редица държави на стария континент на фона на поредни рекордни случаи на новозаразени с Covid-19 през последното денонощие, предаде БНР.

Отчитат огромен спад на европейските борси на фона на втората вълна от COVID-19

Намалените прогнози за финансовите резултати през 2020 година на голямата немска софтуерна компания SAP също допринасят за солидното поевтиняване на акциите в Европа. Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава в късния следобед с 1,1%, френският CAC 40 - с 1,15%, а британският FTSE100 - с 0,3%. В същото време немският фондов индекс DAX 30 пада с цели 2,78%, след като компания SAP се отказа от досегашните си финансови средносрочни цели и предупреди, че ще отнеме повече време от очакваното, за възстановяването на нейния бизнес от пандемичния удар.

Акциите на SAP се сриват с 20%, което се отразява негативно на целия европейски технологичен сектор. Технологичният индекс SX8P се понижава с над 6 на сто. Влошаването на бизнес нагласите в Германия през октомври също допринася за днешното много слабо представяне на борсата във Франкфурт.

Пазарите на акции на Уолстрийт също стартираха търговия в понеделник със солидни понижения на фона на рязкото нарастване на инфектираните с Covid-19 и в САЩ през последните 24 часа. Липсата на ясни сигнали за постигане на споразумение за нова американска финансова помощ, целяща облекчаване на негативното въздействие на коронавирусната криза, също допринася за днешното напрежение на фондовите борси.

Напрежението се подсилва и от продължаващата неизвестност относно изхода на президентските избори в САЩ само седмица преди това на 3-ти ноември. Настоящата седмица се очертава да бъде и една от най-наситените с финансите отчети за последното тримесечие, като в близките дни ще бъдат представени резултати на технологични гиганти като Apple, Amazon, Facebook и Alphabet (компанията-майка на Google).

Индексът на сините чипове DJIA се понижава в началото на търговията с над 400 пункта (спад с 1,5%), широкият индекс S&P500 с 1,07% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,5%. Подновеното затягане на противоепидемичните мерки в редица европейски държави и в някои американски щати се отразява особено негативно на акциите на компаниите от туристическия и въздухоплавателен бизнес.

Мая Йорданова
989 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини