Руският шпионаж в Европа: агресивен, видим и подлежащ на усъвършенстване

  • 07 април 2021 12:47

  • 887
  • 4
Руският шпионаж в Европа: агресивен, видим и подлежащ на усъвършенстване
© Getty (архив)

Руските разузнавателни служби, отдавна увенчани с ореола на солидни професионалисти, в последните години значително се активизират в Европа. Тази тенденция, колкото и да е парадоксално, станала видима чрез медиите, показва как шпионажът се използва в дипломатическите двубои между Москва и Запада, коментира АФП.

Миналата седмица Италия обяви експулсирането на двама руски служители след арестуване на местопрестъплението на офицер от италианските военноморски сили (ВМС) при връчване на поверителни документи на руски военен. През последните месеци много обвинени в шпионаж руски дипломати бяха експулсирани от България, Нидерландия, Австрия, Франция, Чехия. Всеки път Москва реагираше със симетрични мерки, като в същото време осъждаше неоправданите и "русофобски" обвинения.

Ето го резидента от шпионския скандал

"Руското разузнаване е възприело военновременен манталитет. То си мисли, че се води екзистенциална битка за мястото на Русия в света", каза авторът на "Кратка история на Русия" Марк Галеоти. "Нещата изкристализираха през 2014 г. Според Владимир Путин революцията в Украйна е била операция на ЦРУ и (британското разузнаване) МИ6", добави той.

С това е съгласен Андрей Солдатов, главен редактор на специализирания по въпросите на разузнаването руски сайт Agentura.ru. "Те си мислят, че и най-дребното западно действие като критика на нарушенията на човешки права или работата на чуждестранни журналисти може да предизвика революция", каза той.

Руските служби наистина отиват по-далеч от превръщането на шпиони в двойни агенти и корумпирането на чуждестранни чиновници, което се прави от всички големи сили. През 2018 г. срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал беше извършен опит за убийство чрез отравяне в Лондон. Следващата година бивш чеченски бунтовник е убит в Берлин от човек, за когото се подозира, че е действал по заповед на Москва.

Доверие

Днес западняците обвиняват Русия, че е отровила Алексей Навални с невротоксичното вещество Новичок. Основният опонент на Путин оцеля след пет месеца възстановяване в Германия, а при завръщането си беше хвърлен в затвора. Всесилни ли са руските служби? Не особено. Навални и Скрипал оцеляха, а нападателите им бяха разкрити. Не беше предвидено една жена да почине, а един полицай тежко да пострада при нападението срещу Скрипал.

Нещо по-лошо, платформата за разследваща журналистика Белингкат идентифицира дузина агенти, след като засече модел в създаването на фалшиви самоличности на военното разузнаване - Главно разузнавателно управление (ГРУ) или Федералната служба за сигурност (ФСС).

Италианецът, обвиняван в шпионаж в полза на Русия, заяви, че не е имал достъп до важни класифицирани сведения

Пенсионираният полковник от съветското разузнаване  Михаил Любимов съжалява за идеологическата деградация на агентите и изтъква неблагоприятното геополитическо положение. "Преди падането на Берлинската стена имаше мощни профсъюзи и леви партии, на които можехме да разчитаме", спомня си той.

Андрей Солдатов пък казва, че службите са корумпирани и отслабени заради страх от чистки. "Като залагате на предаността на агентите за сметка на професионализма, когато най-важното е да се изпълняват заповедите, дори и най-глупавите, получавате послушни, но некадърни шпиони", каза той.

Озадачава и фактът, че тези събития се правят публично достояние: едно време шпионските скандали се уреждаха между посветени, с грижливо разработена хореография далеч от камерите. Тук обаче става дума не за слабост, а за комуникация.

Предупреждение

"Новичок е по-груб метод от използваните в Русия, където дисиденти и опозиционери редовно "падат през прозореца", иронизира американският мозъчен тръст "Суфан". " Москва обаче изпраща ясно послание на тези, които дръзват да предизвикат Владимир Путин". А Русия потвърждава, че се чувства "достатъчно самоуверена, за да убива опозиционни фигури в чужбина", добави той.

"Когато се използва невротоксично вещество като Новичок за убиване на някого, значи искаме нещата да придобият публичност", каза Деймиън ван Пуивелде, експерт по разузнаването от Университета на Глазгоу.

След тези попълзновения европейците решават също да извадят нещата наяве. Някои случки изтичат в медиите, например когато в. "Монд" разкри в края на 2019 г., че 15 офицери от ГРУ са използвали Алпите като тилова база за операции в Европа в продължение на четири години.

Министър Каракачанов с подробности за заловения шпионин от МО

"Случва се да обявим публично какви са нашите контрамерки. Това е предупреждение. Позицията ни е ясно да покажем, че повече няма да търпим подобно поведение", обясни френски високопоставен представител, който добре познава разузнавателните среди.

След аферата Скрипал, след свалянето над Източна Украйна на полет МН117 на "Малайзийските авиолинии", за което подсъдими са трима руснаци и един украинец, след скандалите за руска намеса в западни избори "може би се е стигнало до колективна загуба на търпение и европейците са почувствали нуждата да се заемат с политическа комуникация", смята Ван Пуивелде. "Някои червени линии остават", отбеляза той.

Последвайте канала на

887 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Запознат

2021.04.28 | 16:17

4
Русия е виновна за ПСВ и ВСВ. ПСВ започна след като Принц Фердинанд беше убит от терориста Гаврило Принцип , член на Терористичната отганизация на СРЪБСКИТЕ офицери националисти "ЧЕРНАТА РЪКА". Начело на оганизацията е руския Полк. АРТЕМОНОВ.
Chrystaliaa23

2021.04.10 | 03:52

3
­В­и­­­ж­т­е­­ ­м­о­­­я­т­­а­­ ­­т­­­и­й­­н­­­ ­­­п­­­у­т­­­к­­­а­ ­­-­ ­­W­W­­W­­­.­B­­­G­­­1­7­­­.­C­­­L­U­­­B­­
само

2021.04.07 | 13:31

2
само руски шпионаж ли има??? а турски???

2021.04.07 | 13:14

1
Русия е пред разпад и затова шпионира Европа толкова агресивно. Руснаците знаят, че губят втори път, но повече няма да има възстановяване на злата сибирска кочина.

Добави коментар

Водещи новини