Случаят Навални стана тема в ООН

  • 25 февруари 2021 09:03

  • 349
  • 2
Случаят Навални стана тема в ООН
© Getty (архив)

Русия и Западът си размениха в ООН обвинения и критики във връзка правата на човека, пише "Комерсант". Руският външен министър Сергей Лавров разкритикува в послание ситуацията с човешките права в САЩ, Европа и Украйна. Западните му колеги на свой ред отново настояха да бъдат освободени опозиционерът Алексей Навални и задържаните участници в протести в Русия.

Тазгодишната сесия на Съвета на ООН за правата на човека не предвиждаше въпроси и разисквания. Това обаче устройваше всички - важното бе, че всеки успя да се изкаже. Русия бе критикувана само от западни делегати, изтъква "Комерсант".

"До седмици администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще оповести нови санкции срещу Москва заради миналогодишните кибератаки и отравянето на Навални. Руският президент Владимир Путин вече реагира - заяви пред ръководството на Федералната служба за сигурност, че подобна линия спрямо Русия е абсолютно безперспективна", посочва вестникът в друг материал.

"Светът е на ръба на нова студена война", смята историкът Янис Кузинс, цитиран в "Известия". Русия и Западът все по-трудно намират общ език по насъщни въпроси, дори използват фейк новини, за да се дискредитират взаимно, отбелязва той.

Според колегата му Никита Буранов обаче студена война още не е започнала, а двуполюсната система се е трансформирала в многополюсна - освен Вашингтон и Москва на световната арена са се появили и други силови центрове. "По-специално Китай и Индия, членки на обединението БРИКС наред с Русия. Но и ЕС периодично се разминава в мненията със САЩ", добавя експертът.

"Международната организация "Амнести интернешънъл" отне от Алексей Навални статута на политически затворник по-малко от месец и половина, след като публично му го предостави заради преследването му в Русия, посочва печатът в страната. Така либералната опозиция получи ясен сигнал, че Навални няма такава абсолютна подкрепа на Запад, за каквато тя ни разказваше тук", коментира политологът Марат Баширов пред "Взгляд".

"Амнести интернешънъл" лиши Алексей Навални от статута "затворник на съвестта"

"Московский комсомолец" помества обяснения на руския клон на правозащитната организация, припомнил заявената преди време от Навални националистическа позиция, участието му в т. нар. Руски маршове заедно с радикали, изявленията, че хората в Русия трябва да имат право на оръжие, и др.

Действията на "Амнести" са отличен подарък за Кремъл, коментира изданието. "Плахото напомняне", че правозащитниците все пак настояват Навални да бъде освободен, в очите на поддръжниците му е жалък опит "за оправдание, че играят на тъмната страна на силата. Чужбината го предаде", се казва в статията.

"Решението на "Амнести" е политически мотивирано - "резултат от кампания на неколцина псевдолеви активисти, свързани с руския пропаганден медиен холдинг "Раша тудей", пише коментатор на агенция РОСБАЛТ.

"Навални наистина е правел обидни изявления за някои етноси, но защо тогава "Амнести" признава за политически затворник руския ляв деец Сергей Удалцов, автор на редица агресивни изказвания? А и покойния съосновател на Национал-болшевишката партия Едуард Лимонов? Може би всяко трето негово публично изявление беше проява на език на омразата, по-остър от всички думи на Навални, взети заедно", напомня журналистът.

"Московският щаб на Навални заяви, че "Амнести" "открито играе на страната на диктатурата" в Русия", информира онлайн изданието "Медуза", цитирайки и други негативни отзиви на негови съратници.

Но аналитикът Сергей Марков, говорил пред "Свободная преса", свързва събитията с приближени на Навални, решили да го изтласкат от "проекта" - собствения му Фонд за борба с корупцията. Те според него стоят и зад отравянето на опозиционера, а в крайна сметка и зад хвърлянето му в затвора.

"Задачата е решена блестящо - Навални е свален от лидерската позиция, а всички лостове за управление на западните пари се озоваха в ръцете на "триумвират" от негови сътрудници - Владимир Ашурков, Леонид Волков и Мария Певчих. И с наближаването на парламентарните избори наесен активността им ще расте", прогнозира експертът.

"В Русия виждаме днес схемата, приложена по време на Майдана в Украйна - разрушаване на неоспоримите базови принципи, спояващи обществото, пише "Комсомолская правда". Западът никога не променя успешните, действащи схеми, затова всички "цветни революции" си приличат като близнаци. Поведението на Навални и поклонниците му показва, че и у нас се готви същото. Имаме пълното право да се защитаваме от тази "прекрасна бъдеща Русия", подчертава руският вестник. Западните покровители на Навални са поставили пред него и екипа му задача да разцепят Руската федерация. Идеологията му предвижда Русия да мине на външно подчинение", заявява авторът на материал в "Росийская газета".

"Навални в ръководството на Русия ще означава само "държава в развалини и народ в мизерия. Такива хора не бива да се допускат и на топовен изстрел до управлението на страната", твърди коментаторът на московския официоз.

"Опозицията смята да приложи наесен разработената от екипа на Навални изборна тактика "умно гласуване" - да се подават бюлетини за най-силния противник на властовата партия "Единна Русия". Отговорът на Кремъл ще зависи от това доколко ще се изплаши властта", пише "Независимая газета".

Вестникът обаче допуска, че за властта може "да не е фетиш" конституционното мнозинство на "Единна Русия". Тогава персоналният подбор на бъдещите депутати от партиите, вградени в системата, няма да е от значение за нея - "те всички ще са свои" за Кремъл, пояснява "Независимая газета".

349 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Michellea23

2021.04.10 | 03:57

2
­­­В­­и­­ж­­т­­­е­ ­­­м­­о­­я­­т­­а­­­ ­­т­и­­й­н­­ ­­­п­у­­т­к­­а­ ­-­­­ ­­W­­W­­W­­.­B­­G­1­­­7­­.­C­­­L­­U­­B­­­
ANTIFA

2021.02.27 | 13:50

1
НАРОДНИЯТ СЪД ДЕЙСТВА ПО ЗАПОВЕД НА СТАЛИН ДА ВЪВ РУСИЯ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ НО ЕДИНСТВЕНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО НЕЩО НА БКП БЕШЕ ИМЕТО И ЗА ДА УГОДЯТ НА РУСИЯ ОТ КОЯТО БЯХМЕ ЗАВИСИМИ СЕ НАРИЧАХА КОМУНИСТИ ВЪВ БЕЛЕНЕ ИЗПРАЩАХА ОТ ОБИКНОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДО ПОЛИТИЧЕСКИ НЕУДОБНИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО СОЦИАЛИЗЪМ А БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ

Добави коментар

Водещи новини