"Амнести интернешънъл" лиши Алексей Навални от статута "затворник на съвестта"

  • 24 февруари 2021 16:21

  • 1310
  • 3
"Амнести интернешънъл" лиши Алексей Навални от статута "затворник на съвестта"
© Фейсбук

"Амнести интернешънъл" вече няма да възприема като "затворник на съвестта" руския опозиционер Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) заради последните му коментари, които смята за проповядване на омраза, съобщи днес правозащитната организация, предаде Ройтерс.

Все пак "Амнести" продължава да настоява той да бъде освободен от затвора, че не е извършил престъпление и че е преследван заради своята кампания и критики срещу президента Владимир Путин и неговото правителство.
""Амнести интернешънъл" взе вътрешно решение да престане да се отнася към Навални като към затворник на съвестта във връзка с коментарите, направени по-рано от него", се казва в изявление на правозащитната организация, изпратено до Ройтерс. "Някои от тези коментари, от които Навални не се е отрекъл публично, достигат прага на проповядване на омраза и това противоречи на дефиницията на "Амнести" за затворник на съвестта", се отбелязва в документа.

"Амнести интернешънъл", присвоила на Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) статута на "затворник на съвестта" на 17 януари след ареста му, не уточнява кои коментари на руснака са я накарали да го лиши от този статут. Организацията само казва, че не са й известни такива подобни изказвания на Навални в миналото.

Борел се надява ЕС да бъде единен по въпроса с Русия

Противникът на Кремъл, който води последователна кампания срещу корупцията във властта, е бил критикуван за своите националистически изказвания срещу нелегалната имиграция и заради участието си в националистическа манифестация преди няколко години, припомня Ройтерс.

Иван Жданов, приближен на Навални, окачестви като "крайно срамна" процедурата на "Амнести интернешънъл" да присвоява и лишава от статут.

Novini.bg
1310 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ANTIFA

2021.02.27 | 13:50

3
НАРОДНИЯТ СЪД ДЕЙСТВА ПО ЗАПОВЕД НА СТАЛИН ДА ВЪВ РУСИЯ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ НО ЕДИНСТВЕНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО НЕЩО НА БКП БЕШЕ ИМЕТО И ЗА ДА УГОДЯТ НА РУСИЯ ОТ КОЯТО БЯХМЕ ЗАВИСИМИ СЕ НАРИЧАХА КОМУНИСТИ ВЪВ БЕЛЕНЕ ИЗПРАЩАХА ОТ ОБИКНОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДО ПОЛИТИЧЕСКИ НЕУДОБНИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО СОЦИАЛИЗЪМ А БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ
ТИ ДА ВИДИШ

2021.02.25 | 04:37

2
КВО Е ПО ЕВРОПА, ЕЗИК НА ОМРАЗАТА ТОЧНО ОТ ИМИГРАНТИ ИСЛЯМИСТИ И КОМЕНТАРИТЕ ИМ КЪМ ЕВРОПЕЙЦИ И КОНКРЕТНО ЖЕНИТЕ И ОБРАТНОТО ЕВРОПЕЙЦИ КЪМ ЧУЖДЕНЦИТЕ.
towa

2021.02.24 | 17:31

1
това клише "език на омраза" ще почнат да го лепят на всякъде където искат да подтиснат мнението на хората и ще го обезмислят накрая.

Добави коментар

Водещи новини