Московски съд отхвърли искане да освободи Навални

  • 01 март 2021 10:12

  • 675
  • 0
Московски съд отхвърли искане да освободи Навални
© Фейсбук

Московският градски съд отказа да освободи опозиционера Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) по искането на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), съобщи ТАСС.

Според апелативното постановление ЕСПЧ не се явява висшестояща съдебна инстанция за съдебната система на Руската федерация и няма право да дава на руските съдилища задължителни за изпълнение указания. Московският съд заявява още, че в самото решение на съда в Страсбург се казва, че то се явява фактически обръщение към правителството на Русия, а не към съдилищата на Руската федерация, поради което няма отношение към предмета на съдебната процедура, посочва БТА.

В средата на февруари ЕСПЧ прие решение, в което предписва на Русия да освободи Навални.

Алексей Навални пристигна в руска наказателна колония за изтърпяване на присъдата си

По-рано руското министерство на правосъдието заяви, че Русия не може да освободи Навални, осъден по делото "Ив Роше", както се иска в решението на ЕСПЧ, защото това би било груба намеса в работата на съдебната система на суверенна държава. На 2 февруари съд в Москва замени условната присъда на опозиционера от 3,5 години затвор с ефективна.

В решението си днес Московският градски съд отбелязва, че след изписването си от германска клиника, където беше след отравянето си с бойно отровно вещество, Навални в продължение на повече от 30 дни се е укривал, като не е уведомил за промяната на фактическото си местоживеене. Съдът е отхвърлил аргумента, че Навални е провеждал амбулаторно лечение, като причина да не съобщи на руските власти мястото, където пребивава по време на лечението си.

Освен това Московският градски съд не е установил нарушения на Конвенцията за правата на човека и основните свободи при замяната на присъдата на Навални от условна в ефективна. Според защитата на опозиционера при това са били нарушени член 6 (за правото на справедлив съдебен процес) и член 7 (за наказание, основаващо се изключително на закона).

Novini.bg
675 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини