ЕСПЧ поиска от Русия незабавното освобождаване на Навални

17 февруари 2021 18:51

ЕСПЧ поиска от Русия незабавното освобождаване на Навални
© Фейсбук
634 4

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) поиска днес от руското правителство да освободи незабавно опозиционера Алексей Навални, като заяви, че съществува опасност за живота му, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

"Съдът отчете естеството и степента на риска за живота на жалбоподателя, в светлината на общите обстоятелства на настоящото задържане на жалбоподателя ", пише ЕСПЧ в съобщение до медиите. Той подчертава, че Русия, която е страна по Европейската конвенция за правата на човека, е длъжна да изпълни неговото решение.

"Временната мярка" е постановена по жалба, подадена от руския опозиционер на 20 януари. Според Навални мерките, взети от руските власти, "не могат да предоставят достатъчни гаранции за живота и здравето му".

Руският опозиционер беше задържан на 17 януари след връщането си от лечение в Германия. Това доведе до протести в цяла Русия, при които бяха извършени около 11 000 ареста.

ЕС е готов да продължи да следи делата срещу Навални

Има няколко случая, при които различни страни не са уважавали решения на ЕСПЧ, припомня АФП. През 2005 г. Турция екстрадира двама узбекистанци, въпреки временна мярка, приета от съда. През 2009 г. Молдова, а през 2016 г. Русия, бяха осъдени от съда за неизпълнение на подобни мерки.

Русия е спазвала решения на ЕСПЧ, но той никога досега не е искал от нея да освободи задържан, отбелязва АП.

Временните мерки се приемат от съда в Страсбург по извънредна процедура. Те се постановяват при "непосредствен риск от непоправими щети". ЕСПЧ отбеляза, че подобно решение не предрешава следващи решения "за допустимостта или съществото на делото".
 

Novini.bg
634 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ANTIFA

2021.02.27 | 13:49

4
НАРОДНИЯТ СЪД ДЕЙСТВА ПО ЗАПОВЕД НА СТАЛИН ДА ВЪВ РУСИЯ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ НО ЕДИНСТВЕНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО НЕЩО НА БКП БЕШЕ ИМЕТО И ЗА ДА УГОДЯТ НА РУСИЯ ОТ КОЯТО БЯХМЕ ЗАВИСИМИ СЕ НАРИЧАХА КОМУНИСТИ ВЪВ БЕЛЕНЕ ИЗПРАЩАХА ОТ ОБИКНОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДО ПОЛИТИЧЕСКИ НЕУДОБНИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО СОЦИАЛИЗЪМ А БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ

2021.02.20 | 18:49

3
Руснаците са много ербап ама не прекратяват членството си в същия този съд. Обаче в същото време и не изпълняват задълженията, които сами са поели. Типични манraли.
Габровски виц

2021.02.17 | 19:12

2
Смърт на гейове,лесбийки, трансджендъри чак тогава светът ще тръгне на добре

2021.02.17 | 19:02

1
Ей сегичка ще стане ! Бягайте да го посрещнете ! Само да не се спънете !

Добави коментар

Водещи новини