ООН: До 2050 година в моретата ще има повече пластмаса, отколкото риби

  • 23 април 2019 12:24

  • 506
  • 0
ООН: До 2050 година в моретата ще има повече пластмаса, отколкото риби
© gettyimages

Според доклад на ООН, 30% от рибите вече са отровени с пластмаса, а до 2050 г. в моретата ще има повече пластмаса от риби. Колко пъти сме излизали от магазина с пластмасова торбичка, а по-късно я губим, без да се замислим, че тя ще остане на нашата планета по-дълго от нас, съобщава БНТ.

Пластмасовите торбички се произвеждат от полиетилен, нефтен дериват, който се разгражда цели хиляда години, а отровните химикали при този процес отиват в земята, езерата, реките и моретата.

Според оценката на Американския институт за опазване на околната среда, световното потребление на найлонови торбички е достигнало годишно ниво от 1 трилион.

От тях само 1% се рециклират поради високите разходи за това - по-скъпо е да се рециклира пластмасова торбичка, отколкото да се произведе нова. Природата плаща най-големия данък, тъй като останалите 99% замърсяват моретата, реките и езерата, вятърът ги разнася през континенти, канализациите ги оттичат във водите...

Има безброй документирани случаи на смърт при животни, които, смятайки пластмасовите торбички за храна, ги поглъщат и след това умират от запек или невъзможност за по-нататъшно хранене. Десетки хиляди китове, птици и костенурки умират всяка година от пластмасови торбички в моретата. Също така има много случаи, в които птици, риби, костенурки или други животни се заплитат в тях и в продължение на дни се мучат, умирайки.

Много страни по света вече са осъзнали опасността от пластмасовите торбички, поради което голям брой от тях ги забраниха или наложиха мита върху тяхната употреба.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини