Египет може да се окаже последното убежище на коралите на фона на глобалното затопляне

  • 10 октомври 2022 13:13

  • 447
  • 1
Египет може да се окаже последното убежище на коралите на фона на глобалното затопляне
©

Край египетския бряг дълъг коралов риф сияе в хиляди цветове. Тук, в Червено море, се простира това, което може да се окаже "последното убежище на коралите" в света, отбелязват изследователи, цитирани от Франс прес.

"Разполагаме с убедителни доказателства, че този коралов риф представлява надеждата на човечеството за опазване на кораловата екосистема", казва Махмуд Ханафи, специалист по морска околна среда в университета на Суецкия канал.

Причината е, че огромният риф на Червено море, който съставлява 5 процента от коралите на планетата, е много толерантен към затоплянето на водите, обяснява ученият. Това е предимство за въпросното крайбрежие, познато на гмуркачите от цял свят, докато глобалното затопляне и замърсяването вече са погубили 14 процента от коралите на планетата между 2009 и 2018 г.

Коралите са обречени на изчезване

По бреговете на Египет обаче друга опасност застрашава кораловия риф: хората с техния масов туризъм, прекомерен риболов и леещ се бетон, допълва БТА.

Гибел до края на века

Коралите покриват едва 0,2 процента от световното морско дъно. Те обаче са дом на най-малко една четвърт от морската фауна и флора, а над 500 милиона души зависят пряко от тях за риболов, привличане на туристи или просто продължаване да живеят на територията им, тъй като кораловият риф предпазва от ерозия.

Въпреки това, ако затоплянето продължи, коралите на най-малка дълбочина "не би трябвало да оцелеят до края на века", предупреждават експерти по климата в ООН.

Затоплянето на океаните заплашва с избелване коралите в Големия бариерен риф

Дори при глобално затопляне, ограничено до плюс 1,5 градуса Целзий през 2100 г. в сравнение с прединдустриалната ера - цел, поставена през 2015 г. от Парижкото споразумение, но за момента недостижима, 99 процента от коралите няма да могат да преживеят все по-честите морски горещи вълни.

Това лято отново една от тези горещи вълни избели 91 процента от дългия 2300 километра Голям бариерен риф в Австралия, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Избелените корали могат да се възстановят, ако метеорологичните условия се подобрят, с изключение на тези, които са пострадали в голяма степен или понасят повтарящи се горещи вълни.
    
Спомен от ледниковия период 

Коралите в Египет сякаш не се подчиняват на това правило. Причината? "Биологична памет, развила се в хода на еволюцията", обяснява Еслам Осман от университета "Крал Абдула" в Саудитска Арабия.

Съвместно с други изследователи Осман установява, че ларвите на коралите в Червено море са пристигнали от Индийския океан през Аденския залив в края на последния ледников период преди 12 000 години.

Високите температури тази година са унищожили част от коралите в Средиземно море

Пристигайки от южната част на Червено море, тези ларви е трябвало да преминат през много топли води, които са действали като филтър и са пропускали само видовете, способни да оцелеят при температури до 32 градуса, обяснява изследователят. 

По-нататък на юг, в Судан, където водата е по-топла, морските горещи вълни са предизвикали епизоди на избелване. 

В страна, разкъсвана от конфликти, изследванията са оскъдни и наблюдението на рифовете е "трудно" без средства.

В северната част на Червено море, от друга страна, където температурите са по-меки, "коралите все още могат да понесат покачване с един, два или дори три градуса", отбелязва Осман.

Защитена територия

Подобна устойчивост на кораловите рифове предполага "отговорност", предупреждава Махмуд Ханафи. Действащите лица в туристическия бизнес на Червено море, който съставлява 65 процента от този жизненоважен сектор за египетската икономика в разгара на кризата, трябва да са наясно с това, продължава той.

Ученият отправя призив към министерството на околната среда да обяви за защитена цялата територия от 400 квадратни километра на кораловия риф, който практически е почти долепен до брега.

Това според него ще повиши толерантността и устойчивостта на коралите чрез регулиране на дейността на водолазите и рибарите и чрез премахване на източниците на замърсяване.

Понастоящем само половината от рифа е защитена, като някои места за гмуркане са 10 до 40 пъти по-натоварени от препоръчителния им капацитет. Риболовът от друга страна трябва да бъде намален шест пъти, за да бъде устойчив, допълва специалистът.

Над 50 процента от коралите на Големия бариерен риф са загинали от 90-те години насам

"От изключително значение е да се запази северната част на Червено море като едно от последните убежища на коралите, тъй като тази зона може да послужи като разсадник за бъдещи проекти за възстановяването им", казва Еслам Осман.

Както в Египет, така и в Саудитска Арабия ученият е свидетел на щетите, нанесени от строителството - отпадните води и утаяването на частици от строителните обекти задушават коралите. 

По думите на учения това е порочен кръг - устойчивостта на коралите и хилядите им цветове привличат туристи, за които се изгражда инфраструктура, която вреди на кораловия риф.

Последвайте канала на

Весела Найденова
447 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.10 | 17:10

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини