Осем души бяха убити при атака с дрон в Северно Мали

  • 23 октомври 2024 14:31

  • 214
  • 1
Осем души бяха убити при атака с дрон в Северно Мали
© Getty images (архив)

Най-малко осем души, сред които и деца, бяха убити, а 20 бяха ранени при нападение с дрон по време на панаир в региона Тимбукту в северната част на Мали, заявиха снощи бунтовници от племето туареги, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Бунтовническата коалиция, известна като Постоянна стратегическа рамка за защита на народа на Азауад, съобщи в свое изявление, че турски безпилотен самолет е нанесъл няколко удара по местен пазар и цивилни жилища. Постоянна стратегическа рамка за защита на народа на Азауад обвини армията на Мали и нейните съюзници за нападението.

Въоръжените сили на Мали към момента не са отговорили.

Туарегите са етническа група, която населява района на Сахара, включително части от Северно Мали, и се бори за създаване на независима държава.

Сепаратистката група започна въстание срещу правителството на хунтата в Мали през 2012 г., но след това от бунта започнаха да се възползват ислямистки групировки.

През 2015 г. сепаратистите подписаха мирно споразумение с Бамако, но Постоянната стратегическа рамка за защита на народа на Азауад се оттегли от преговорите в края на 2022 година.

В края на юли бунтовниците нападнаха конвой от малийски войници и наемници на руската група "Вагнер" в най-северната част на африканската страна. Тогава те заявиха, че са убили 84-ма  руснаци и 47 малийски войници.

Руската наемническа групировка "Вагнер": Върнахме тела на наши бойци, убити в Мали

Последвайте канала на

Валери Зайцев
214 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
СКАПАНО СОРОСОИДНО НПО

2024.10.23 | 14:55

1
СПРЕТЕ с фашистката пропаганда и лъжи!

Добави коментар

Водещи новини