Експерт призовава да се прекрати прекомерната зависимост на Нигерия от вноса на селскостопанска продукция

  • 12 август 2022 07:09

  • 1897
  • 5
Експерт призовава да се прекрати прекомерната зависимост на Нигерия от вноса на селскостопанска продукция
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Експертът по селско стопанство д-р Фадлула Иса призова за стимулиране на селскостопанския сектор на Нигерия и за прекратяване на прекомерната зависимост на страната от вноса на селскостопанска продукция, предаде за БТА нигерийската агенция НАН.

Иса, сътрудник в Националните служби за разгръщане на земеделието и изследванията, отправи призива в интервю за НАН в четвъртък в Лагос.

Експертът каза, че радостта от очакваното пристигане на внос на пшеница от Украйна, за да се потуши растящата цена на хляба, е аномалия.

Според него „да спрем прекомерното разчитане на външни източници за продукция като пшеница не е ядрена физика, когато имаме толкова много обработваема земя. Жалко е, че се радваме на първата партида пшеница, внесена в страната от началото на войната Украйна/Русия.“

Правителството на Нигерия потвърди ангажимента си към семейното планиране

„Голям срам е, че все още се занимаваме с внос на основни агропродукти в страната. Когато имаме изобилие от земя, защо трябва да внасяме? Това е част от аномалията, която правителството искаше да промени, но явно ние, нигерийците, не сме готови за промяна“, каза той.

Иса повтори необходимостта като нация нигерийците да консумират само това, което произвеждат на местно ниво.

Той добави, че трябва да се ограничи нарастващия апетит за вносни храни.

Иса каза, че да се разчита на местно отгледана храна ще помогне за стимулиране на икономиката на Нигерия.

„Трябва като други страни да приемем тази мантра „това, което произвеждаме, това ядем“. Трябва да се включим в обратна интеграция. Има места в тази страна, където пшеницата може да се култивира и отглежда добре, а усилията, положени в процеса, са минимални. Това показва, че всъщност не се занимаваме сериозно със селското стопанство“, каза експертът.

Той отбеляза, че вносът е вкарал страната в сериозни дългове през годините.

„Радостта от вноса на жито е измамна, той не носи никаква полза на страната ни. Трябва да заключим икономиката и да прокараме политиката „каквото ядем, това произвеждаме“ и това ще е в наша полза. Трябва да се върнем към чертожната дъска и да поправим нещата в селското стопанство, имаме много политически изявления, които са много добри на хартия, но не и като изпълнение“, добави той.

Калина Христова
1897 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
МАНИ ГО ТОА БЕЕ!

2022.08.12 | 09:39

1
УРА! УРА! ВСИЧКО ДА МИНЕ ПРЕЗ ЧЕРВОТО! :)
НА-ЙЛОНЧО

2022.08.12 | 09:41

2
НАЛИ ЩЕ ХОДИ НА МАРС? И БИЗОНСКИ ПЪРЖОЛИ, ЩЕ ВИ ДОКАРА И НАФТА И ГАЗ.... И КОЯ МАЙ МУНА, КАКВОТО СИ ПОЖЕЛАЕ! :) УРА!!!! ;)
ДАЙ РЪЧКА! ДАЙ ГАЗ НА ЖИВОТА!

2022.08.12 | 09:42

3
ДАЙТЕ ЕВТИНА РУСКА ГАЗ! :) АКО НЕ ДАВАТ ДОБРОВОЛНО - БОЙ! :)

2022.08.12 | 10:33

4
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ
KONSTANTIN KIRILENKO

2022.08.14 | 17:48

5
е...бах ги в мързеливите ЦИГАНИ

Добави коментар

Водещи новини