Британският зам.-върховен комисар в Лагос: Образованието на момичетата е интелигентна инвестиция

  • 21 септември 2022 23:44

  • 460
  • 2
Британският зам.-върховен комисар в Лагос: Образованието на момичетата е интелигентна инвестиция
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Британският заместник върховен комисар в Лагос Бен Луелин-Джоунс казва, че подкрепата за образованието на момичетата е промяна на играта и интелигентна инвестиция, която може да даде тласък на икономиката на Нигерия, съобщи нигерийската агенция НАН, цитирана от БТА.

Луелин-Джоунс каза това във вторник на публичната лекция за отбелязване на първата годишнина от встъпването в длъжност на проф. Ибийеми Олатунджи-Бело като девети заместник-ректор на Лагоския щатски университет (LASU). Темата на лекцията беше: „Значението на образованието за израстването на една нация“.

Нигерийското правителство се закани да спре изтичането на мозъци

Той каза, че образованието на момичетата е една от най-умните инвестиции, които може да бъдат направени, за да се измъкнат хората от бедността.

Дипломатът каза, че това може да доведе до ръст на икономиките, да спаси животи и да помогне по-добре за възстановяване от пандемията от COVID-19.

„Изследванията показват, че дете, чиято майка може да чете, има 50 процента по-голяма вероятност да живее след петгодишна възраст и 50 процента по-голяма вероятност да бъде имунизирано срещу сериозни потенциални инфекции. Правителството на Обединеното кралство признава тези предимства и защитава правото на всяко момиче по света да получи 12 години качествено образование“, каза Луелин-Джоунс.

„Ние сме особено горди, че помощта от Обединеното кралство подкрепя много страхотни образователни проекти за момичета, включително в Нигерия. Подкрепяме усилията на Нигерия за прилагане на декларацията за безопасни училища, така че като част от нашата работа ние подкрепяме по-цялостна стратегия за мир и сигурност, която се занимава с настоящите предизвикателства по отношение на конфликтите и несигурността“, каза той.

Сенатор Олуреми Тинубу, специален почетен гост на лекцията, призова ръководството на Лагоския щатски университет да продължи да издига институцията към по-големи висоти.

Тя призова университетското ръководство да се стреми да бъде най-добрият университет в Западна Африка.

Тинубу, представлявана от Бола Бадмус, бивш заместник-председател на парламента на щата Лагос, поздрави заместник-ректора и общността на Лагоския щатски университет за поддържането на развитието на образованието.

Мая Йорданова
460 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.09.22 | 13:00

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ
Shut up bolgar romani

2022.09.24 | 11:56

2
Mangallll romani

Добави коментар

Водещи новини