Нигерийското правителство се закани да спре изтичането на мозъци

  • 23 август 2022 21:28

  • 1322
  • 2
Нигерийското правителство се закани да спре изтичането на мозъци
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Държавният министър на здравеопазването Джоузеф Екуманкама изтъкна усилията на федералното правителство на Нигерия да преодолее проблема с изтичането на мозъци от страната.

Екуманкама, който разговаря с журналисти по време на откриването на различни проекти във Федералния медицински център „Ебют Мета“ в Лагос, определи изтичането на мозъци като основно предизвикателство, засягащо здравния сектор в момента, съобщи БТА.

Въоръжени убиха петима души в Нигерия

Проектите, открити от министъра, включват ортопедичен и травматологичен център, молекулярен комплекс и завод за производство на кислород, център за клинично обучение, електроцентрала и ултра модерна операционна зала.

Екуманкама каза: „Най-голямото предизвикателство пред сектора в момента са лекарите и медицинските сестри, които напускат страната, но искам по-скоро да ги насърча да останат, защото виждам усилията, които правителството полага. Можем да потвърдим, че през последните три години правителството е осигурило 100 процента от бюджета за здравеопазването. Затова искам да ги насърча да останат и да ни помогнат да съживим здравния сектор и ние сме свидетели на това днес чрез това, което е налично в тази болница.“

Министърът поздрави д-р Адедамола Дада, медицински директор на болницата, за разумното използване на наличните ресурси за по-нататъшно предоставяне на инфраструктура и услуги за пациентите.

„Ако не обиколите тази болница, няма да разберете, че има такива съоръжения и това е така, защото са успели да използват разумно наличните ресурси на правителството. Ако хората са наясно с апаратурата тук и качествените ръце, няма да има нужда да пътуват в чужбина за медицински туризъм. Гарантирам на 100 процента въз основа на това, което видях досега. И наградата за упорит труд е повече труд, така че очаквам повече от тях “, каза той.

От своя страна директорът на болницата Дада каза, че лечебното заведение ще продължи да прави всичко възможно, за да подобри здравния статус на нигерийците.

„Мотивацията зад всички тези проекти е, че нямаме друга алтернатива, освен да дадем всичко от себе си, за да подобрим положението на нигерийците. Имаме някои затруднения, свързани с пространството за разполагане на още легла, но вече има план за изграждане на блок от четири етажа, който ще увеличи нашите легла със 75, ще увеличи нашите операционни до девет и също така ще увеличи стаите ни за амбулаторни пациенти“, каза той.

Мая Йорданова
1322 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
любопитко

2022.08.23 | 21:38

1
откъде им изтичат мозъците - от ушите ли?
Мика Стоичкова

2022.08.23 | 22:49

2
От черните им топки и после излизат от пишките им

Добави коментар

Водещи новини