Правителството на Нигерия потвърди ангажимента си към семейното планиране

  • 28 юли 2022 22:16

  • 1084
  • 0
Правителството на Нигерия потвърди ангажимента си към семейното планиране
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Министърът на здравеопазването на Нигерия д-р Осаджи Хенайър потвърди ангажимента на федералното правителство за намаляване на раждаемостта чрез интензивен мониторинг и прилагане на услуги за семейно планиране, съобщи БТА.

Той обяви позицията на правителството на събитие на Националната комисия по населението за отбелязване на Световния ден на населението  през 2022 г. в Абуджа в четвъртък.

Световния ден на населението се празнува ежегодно на 11 юли, за да се повиши осведомеността на населението по различни въпроси като значението на семейното планиране, равенството между половете, здравето на майките и човешките права.

ООН: Населението на Земята ще достигне 8 милиарда души около 15 ноември

Темата на честването през 2022 г. е „Свят от 8 милиарда: към устойчиво бъдеще за всички - оползотворяване на възможностите и осигуряване на права и избор за всички“.

Представен на събитието от д-р Салма Анас-Коло, директор на семейното здравеопазване във Федералното министерство на здравеопазването, Хенайър каза, че ще бъде трудно за Нигерия да постигне развитие на човешкия капитал без намаляване на раждаемостта.

Поради това той повтори ангажимента на федералното правителство за намаляване на раждаемостта, като каза, че фокусът е върху устойчивото вътрешно финансиране.

Той добави, че „ние сме засилили действията по отношение на финансирането на семейното планиране, особено на продуктите, свързани със семейното планиране, тъй като те са неразделна част от правата за репродуктивно здраве.“

Министърът потвърди решимостта на здравното министерство да мобилизира частния сектор за подобряване на достъпа до стоки за семейно планиране.

Председателят на нигерийската Национална комисия по населението Алхаджи Насър Квара призова за преминаване от количество към качество на населението и изрази ангажимента на комисията да работи в тандем с ревизираната национална политика за населението.

Той поясни, че политиката е ориентирана към хората, така че да насърчава правата на хората и двойките свободно и отговорно да решават кога и как да разпределят децата си.

Ерика Голдсън, заместник-представител на Фонда на ООН за населението, подчерта необходимостта от телесна автономия и защита на жените и децата.

Д-р Амина Дорайи, директор за Нигерия в „Патфайндър Интърнешънъл“ (Pathfinder International), каза, че защитата на жените и момичетата е от първостепенно значение за постигане на развитие на човешкия капитал.

Дорайи обясни, че това може да се постигне най-добре чрез достъп до семейно планиране и овластяване на жените.

Тя призова заинтересованите страни колективно да гарантират, че жените и момичетата се радват на оптимални права за репродуктивно и сексуално здраве.

Д-р Еджике Оджи, председател на Комисията за техническо управление към Асоциация за разпространение на семейното планиране, похвали ангажимента на президента Мухамаду Бухари за управление на населението.

Оджи каза, че президентът е демонстрирал политическа воля за постигане на „Демографски дивидент“ със започване на Националната политика за населението и финансирането на семейното планиране.

Той призова всички да продължат да подкрепят призива за намаляване на раждаемостта, целящ не само постигане на „Демографски дивидент“, но и редотвратяване на популационна катастрофа.

Мая Йорданова
1084 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини