Египет е поискал 500 милиона долара от Световната банка за закупуване на пшеница

  • 08 юни 2022 22:52

  • 901
  • 2
Египет е поискал 500 милиона долара от Световната банка за закупуване на пшеница
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Египетското правителство е поискало 500 милиона долара заем от Световната банка за закупуване на пшеница на фона на отрицателните последици върху международните пазари от войната на Русия в Украйна, пише в. “Ал монитор”, цитиран от БТА.

Северноафриканската страна кандидатства за финансиране по Извънредната програма за продоволствена сигурност и подкрепа за устойчивост (Emergency Food Security and Resilience Support Program).  

“Непосредственото въздействие на войната в Украйна върху продоволствената сигурност е особено отчетливо в държавите, които са силно зависими от вноса на украинско и руско зърно. Войната в Украйна причинява значителен шок за Египет, който е най-големият вносител на пшеница в света,” се посочва в документ на Световната банка за програмата.  

Индия може да позволи износа на 1,2 милиона тона пшеница

Вносната пшеница покрива почти 62 процента от нуждите на северноафриканската страна, като от нея близо 85 процента идваха от Русия и Украйна. Повишаването на цената на стратегическата култура на световните пазари увеличава разходите за вноса й. Целта на програмата е да осигури краткосрочни доставки на пшеница, които да гарантират достъпа до хляб за най-уязвимите домакинства и да засили устойчивостта на Египет към продоволствени кризи. 

Преподавателят по икономика в Града на културата и науката в Кайро Али ал Идриси заявява за “Ал монитор”, че в момента в Египет се събира местната реколта и проблеми с необходимите количества зърно за настоящата година няма. По думите му правителството кандидатства за заема, за да има възможност да закупи пшеница, избягвайки несигурност в бъдеще и промени в цените, каквито имаше неотдавна.

Египет получава подкрепа по отношение на продоволствената си сигурност от Европейския съюз. Блокът предоставя 75 милиона евро за увеличаване на капацитета за съхранение на пшеница и 25 милиона евро за подпомагане на малки и средни земеделски стопанства, посочи в интервю за в. “Ал Ахрам” комисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи при посещението си в Кайро. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
901 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ггг

2022.06.09 | 02:16

2
100 милиона мангала как да ги изхраниш. Всичката измет в Африка да спре да ражда деца който не може да храни.
а така

2022.06.08 | 23:48

1
нема само с наглите украинци да ни цанимавате

Добави коментар

Водещи новини