Коптският патриарх Тауадрос Втори оглави литургия по случай годишнината от пристигането на Светото семейство в Египет

  • 01 юни 2022 15:37

  • 424
  • 0
Коптският патриарх Тауадрос Втори оглави литургия по случай годишнината от пристигането на Светото семейство в Египет
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Патриархът на Египетската коптска православна църква Тауадрос Втори оглави литургия по случай годишнината от пристигането на Младенеца Исус, Мария и Йосиф в Египет при бягството им от цар Ирод, съобщи Коптската православна църква.

Службата се проведе в църквата "Света Богородица" в град Саха, на около 130 километра северно от столицата Кайро, предаде БТА.

Коптското име на града Пекха-Исус в превод означава "кракът на Исус".  Селището е едно от местата, където Светото семейство е спирало по време на престоя в египетските земи, а в църквата "Света Богородица" се пази древен каменен блок, на който се смята, че има отпечатък от стъпалото на Исус Христос.

В края на май египетските власти официално откриха още една от спирките от "Пътя на Светото семейство" - манастирите в долината Уади ал Натрун, след приключването на проект за обновяване и изграждане на инфраструктура. Правителството инвестира около 60 милиона египетски паунда в разработването на маршрута и обновяването на спирките по него. Изграждат се посетителски центрове, кътове за почивка, асфалтират се пътища, поставят се табели.  

Египет има за цел "Пътят на Светото семейство" да стане част от глобалната карта на религиозния туризъм. Маршрутът започва от Северен Синай и достига на юг до Асют, като включва 25 свети места в осем области. Историческите хипотези сочат, че в търсене на убежище Мария, Йосиф и Исус са изминали 3500 километра в продължение на няколко години и са се завърнали в Палестина след смъртта на Ирод.

Сред спирките по маршрута са Дървото на Дева Мария и църквата "Св. Сергий" в Кайро, храмът на Света Богородица на планината Габал ал Таир в провинция Миня и манастирът Ал Мухарак в провинция Асиут, където Светото семейство е живяло в пещера повече от шест месеца.

Осъществяването на проекта започва през 2018-та след посещението на папа Франциск в Египет през 2017 г. и решението на Ватикана да обяви страната за официална поклонническа дестинация.

Света литургия за Рождество Христово в Желязната църква в Истанбул

Валери Зайцев
424 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини