Египет ще изгради една от най-дългите мрежи от скоростни влакове в света

  • 29 май 2022 16:49

  • 885
  • 1
Египет ще изгради една от най-дългите мрежи от скоростни влакове в света
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Египет сключи договор със "Сименс мобилити" (Siemens Mobility) за изграждането на около 2000 километра железопътна инфраструктура за скоростни влакове, съобщи в. "Ал Ахрам". В завършен вид мрежата ще бъде шестата най-дълга в света, посочват от германската компания, цитирана от БТА. 

Проектът предвижда свързването на шестдесет града, като максималната скорост ще бъде 230 км/ч. Първата египетска високоскоростна жп система ще включва три линии с капацитет 500 милиона пътувания годишно. Мрежата ще бъде достъпна за 90 процента от населението на северноафриканската страна.

Германските железници регистрират повече пътувания в чужбина в сравнение с периода преди пандемията от коронавирус

Първата линия ще свързва град Айн Сохна на Червено море с Александрия и Марса Матрух, които се намират на средиземноморския бряг. Дължината й ще е 660 километра. Втората линия ще е между столицата Кайро и едно от най-южните селища Абу Симбел, а третата - между градовете Луксор в Горен (южен) Египет и Хургада на Червено море. 

"Сименс мобилити" информира, че ще участва с 8.1 милиарда евро, които включват договора за първата линия за 2.7 милиарда евро, подписан през септември 2021 година. 

Германската компания ще оборудва мрежата с 41 влака с осем вагона "Веларо" (Velaro), 94 композиции от по четири вагона "Дезиро" (Desiro) и 41 товарни локомотива "Векрон" (Vecron). 

Според прогнозите проектът ще създаде до 40 хиляди работни места. Допълнително се очакват  около 6700 нови работни места в египетските фирми, заети с доставките. 

Мая Йорданова
885 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.29 | 17:01

1
Забравили сте ? на края на заглавието на тази така добра новина

Добави коментар

Водещи новини