Вносът на газ от Египет е сред основните теми на посещението на президента на Полша в Кайро

  • 31 май 2022 10:34

  • 779
  • 1
Вносът на газ от Египет е сред основните теми на посещението на президента на Полша в Кайро
© Getty images (архив)

Президентът на Полша Анджей Дуда и египетският му колега Абдел Фатах ас Сиси са обсъдили възможностите за доставки на втечнен природен газ (ВПГ - LNG) от Египет, съобщи онлайн изданието на списание “Иджипт тудей”, цитирана от БТА.

Сътрудничеството в енергийната сфера, наред със заплахата от световна продоволствена криза в резултат на руската морска обсада на Украйна, са сред ключовите теми на тридневното посещение на полския държавен глава в северноафриканската държава.

В момента Полша няма договор за закупуване на втечнен газ от Египет, но сключването на такова споразумение ще бъде още една стъпка за диверсифициране на енергийните източници, се посочва в публикация на полското посолство в Кайро. Според Полския икономически институт Европейският съюз (ЕС) би могъл да внася 155 милиарда кубични метра синьо гориво от Африка, което се равнява на 38 процента от вноса от Русия.

"Газпром" спира доставките на газ за Нидерландия

Освен от Египет, Европейската комисия проучва възможностите за доставки от Алжир, Ангола, Нигерия, Република Конго и Сенегал.

Що се отнася до продоволствената криза, Полша е готова да помогне за износа на пшеница от Украйна чрез пристанищата си на Балтийско море. Преди конфликта Египет, който е един от най-големите вносители на стратегическата култура в света, разчиташе за 80 процента от вноса си на Украйна и Русия.

Президентите на Полша и Египет са обсъдили и развитието на икономическото и военното сътрудничество между двете държави. След срещата си с Абдел Фатах ас Сиси Анджей Дуда откри полско-египетски икономически форум заедно египетския премиер Мостафа Мадбули.

Това е първото посещение на полски президент в Египет от 1992 година.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
779 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.01 | 08:50

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини