България, Франция, Румъния и Русия се очертават като важни доставчици на пшеница за Египет

  • 08 юли 2022 14:07

  • 414
  • 1
България, Франция, Румъния и Русия се очертават като важни доставчици на пшеница за Египет
© Getty (архив)

За пръв път Египет разполага със запаси от пшеница за седем месеца, благодарение на закупените наскоро количества от чужбина, заяви министърът на снабдяването и вътрешната търговия Али Али Меселхи, цитиран от онлайн изданието на списание "Иджипт тудей", предаде БТА.

Египет закупи 444 000 тона пшеница директно от търговци в Русия, Франция и Румъния, което се различава от обичайната практика за обявяване на международни търгове, съобщи египетското бизнес издание "Ентърпрайз". Според информацията египетската Генерална администрация за снабдяване със стоки за широко потребление е платила 416 долара на тон стойност и навло (CFR). През май правителството даде "зелена светлина" на държавния закупчик да се договаря директно с доставчици на стратегическата култура.

Покупките бяха направени ден, след като администрацията изпрати покана за оферти от Русия, Франция, Румъния и България. Четирите държави се очертават като важни доставчици на пшеница за Египет.

Преди една седмица администрацията сключи чрез международен търг договори за внос на 815 000 тона пшеница от Франция, Румъния, Русия и България, което е най-голямата еднократна покупка от години. Северноафриканската държава е закупила 350 000 тона от Франция, 240 000 тона от Румъния, 175 000 тона от Русия и близо 50 000 тона от България. Договорените количества ще бъдат доставени през август, септември и октомври.

В началото на юни Египет закупи 465 000 тона пшеница, от които 175 000 тона от Русия, 240 000 тона от Румъния и 50 000 тона от България.  

Посланикът на Франция в Кайро Марк Барети обяви в началото на седмицата, че страната му, която е производител на стратегическата култура, ще изнася с приоритет за Египет тазгодишния си добив.

Кайро включи в списъка на доставчиците си и Индия, с която е договорен внос на 180 000 тона пшеница. Първоначално се очакваха 500 000 тона индийска пшеница, но Египет не успя да подпише договори за това количество, преди Ню Делхи да наложи забрана на износа на зърно.

"В същото време 3,92 милиона тона от местната реколта вече са получени от земеделските стопани, което е с между 11 и 12 процента повече в сравнение със същия период на миналата година", информира Меселхи.

Египет, който е най-големият вносител на пшеница в света, разчиташе за 80 процента от вноса си на Русия и Украйна преди началото на руската инвазия. Консумацията на пшеница в северноафриканската страна е около 18 милиона тона годишно.

В края на юни Световната банка одобри заем от 500 милиона долара в подкрепа на продоволствената сигурност на Египет. Финансирането има за цел да подпомогне покупките на пшеница, затруднени от резките скокове в цената на зърнената култура.

Египет е поискал 500 милиона долара от Световната банка за закупуване на пшеница

В средата на юни  Европейският съюз предостави 100 милиона евро в помощ на земеделския сектор и продоволствената сигурност на Арабската република. От тях 75 милиона евро са за увеличаване на капацитета за съхранение на пшеница, а 25 милиона за подпомагане на малки и средни земеделски стопанства. Финансирането е част пакета от 225 милиона евро за страните от Северна Африка, предназначени за справяне с рисковете от продоволствена криза.

Валери Зайцев
414 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.09 | 09:58

1
СПОРЕД АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ ЕКСПЕРТИ ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРЕ ВЪОРЪЖЕНАТА АРМИЯ В СВЕТА ПО НАТОВСКИ ОБРАЗЕЦ Е ТАЗИ НА ЛНР И ДНР, А ПО КОЛИЧЕСТВО ПРОТИВОТАНКОВИ ГРАНАТОМЕТИ (ДЖУВЕЛИНИ) Е НА ПЪРВО МЯСТО.

Добави коментар

Водещи новини