6 еко съвета за детската стая

Ако ви предстои ремонт на детската стая, може би няма да е зле да разгледате няколко съвета за това как да направите по-безопасна среда, ориентирана към екологичните тенденции. Идеята да се заложи на естествени материали, при които е използвана възможно най-малко обработка, не е лоша, особено когато става дума за децата.

В случай че ще обзавеждате детска стая за пръв път или ще ремонтирате вече съществуващата, доверете се на интериорни дизайнери, които могат да ви помогнат с тази отговорна задача.

С какво да боядисате

Ако сте решили да облепите стената на детската с тапети, може да помислите над варианта за такива, произведени от рециклирана хартия. На българския пазар вече се предлагат доста възможности и различни десени за подобен тип тапети.

В случай че сте се спрели на варианта за боя, препоръчваме да подберете добре продуктите, с които ще покриете стените. Важно е да прочетете внимателно характеристиките на боите, преди да ги купите. Обърнете внимание на количеството летливи органични съединения в тях. Те се измерват в грам на литър боя, а максимално допустимите им стойности варират при различните типове бои и са регламентирани от европейски директиви. Ако детето ви има алергии, препоръчително е да се спрете на бои с възможно по-ниско съдържание на летливи вещества.

Вижте още: Направи си сам люлка полумесец от палети за своето бебе

Какъв под да изберете

Ако ви предстои подмяна на подовата настилка, има няколко варианта, над които може да помислите.
Първата възможност е да монтирате настилка от корк. Той е едно от най-популярните еко решения, тъй като се добива от коркови дъбови дървета, без те да се изсичат. Коркът има чудесни изолационни качества и се поддържа сравнително лесно.

Друг вариант, който все още не е толкова популярен, но вече набира скорост, е подът от бамбук. Той се счита за удачен вариант, тъй като бамбуковите растения възстановяват напълно размера си едва за три до пет години, което е далеч по-приемливо от 20-те години, необходими за други видове.

Текстил

Ако предпочитате текстилна настилка, може да се спрете върху опцията да покриете пода с памучен мокет. Изработен от естествени материали, той ще осигури мекота в стаята на вашето дете. Основният му минус е, че се поддържа по-трудно.

Заложете на обзавеждане от рециклирани суровини

Ако наистина се вълнувате от съдбата на планетата и от темата за устойчивото развитие, най-добре ще бъде да заложите на мебели от рециклирани суровини. Това перо вече съвсем не е чуждо на българския пазар, където се предлага богата гама от най-различни мебели, изработени от използвани и обновени суровини. Много хора асоциират рециклираните мебели с компромис откъм визия и качество, но това съвсем не е така.

Матраци и завивки

В последните години все повече родители обръщат внимание на материалите, от които са изработени матраците на техните деца. На българския пазар се предлагат органични латексови матраци, такива от бамбук и също така от кокос. При всички положение ще е добре да направите собствено проучване, в зависимост от това на какво легло обича да спи детето ви - по-меко или по-твърдо.

Вижте още: Кой е най-подходящият цвят за детската стая

Осветлението в стаята

Когато говорим за устойчиво развитие, много важен е и въпросът за осветлението в помещението. Може би най-удачно би било да инсталирате в детската стая LED-осветление с няколко степени. Различните режими на работа ще дадат възможност на детето ви да използва енергията пълноценно, в зависимост от това дали учи, чете, играе или спи.

Надяваме се, че еко съветите за стаята на вашето дете ще ви бъдат от полза, а може би и за цялото обзавеждане на дома ви. Ако ви предстои ремонт, не се колебайте да потърсите своя изпълнител сред регистрираните в MaistorPlus. В сайта ще откриете мнения и рейтинг за предишни проекти на майсторите. Ако имате конкретна идея и търсите кой да я осъществи, можете да заявите проекта си безплатно, така че да получите най-добрите условия.

Коментари

  1. 2016.04.03 | 17:00
    Тия интериорни дизайнери, които все ни препоръчват да наемен, къде са завършили висче, че са толкова компетентни относно безопасността? Познавам едно от момичетата, които работят в един магазин за бои. Завършила е ХТМУ е отлична диплома. НА нея по-бих се доверила за избора на боя.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Вдъхновение за дома

още

Анкета

Бихте ли нощували в хотел-капсула?

Бихте ли нощували в хотел-капсула?

Избрано от Интернет