Променете облика на градината

  • 20 януари 2016 14:41

  • 21732
  • 1
Променете облика на градината
©

Външното осветление е важно допълнение към всеки модерен дом. На първо място то осигурява известна сигурност и безопасност, тъй като прави алеите, тротоарите и стъпалата видими и през нощта. От друга страна, декоративното осветление пред жилището ви ще го направи много по-гостоприемно и красиво.

Независимо дали ще изберете осветителни тела с ниско или високо напрежение, ви препоръчваме да наемете специалист, който да ги монтира. Спестете си досадното търсене на такъв като лесно и бързо направите заявка напълно безплатно и получите оферти от майстори в областта на електроуслугите.

"Високият" ефект на осветлението с ниско напрежение

Това е най-подходящият вариант за повечето домакинства, тъй като намалява нормалното 120 волтово напрежение до едва 12. За целта обаче трябва да бъдат монтирани един или повече трансформатори. Недостатъкът на този тип осветление е, че колкото по-далеч от трансформатора са разположени осветителните тела, толкова по-слабо светят те.

Това може да се регулира като се наредят така, че да бъдат максимално близо до него или да се разположат повече от един трансформатора. При всички случаи съдействие от електротехник не би било излишно, за да си спестите излишни проблеми занапред.

Виж още: Градинска пътека с плочи от естествен камък

За по-малко разходи заложете на соларно осветление

А ето и едно наистина екологично решение за тези от вас, които искат да сведат разходите си за външно осветление до минимум. Соларното осветление не само е изключително икономично, тъй като работи изцяло със слънчева енергия, но и е напълно екологично. Друго негово предимство е, че обикновено осветителните тела имат батерия в себе си и единственото, необходимо за инсталирането им, е да ги поставите на място с добра естествена светлина.

И тъй като всяка история си има две страни, не можем да премълчим големият недостатък на соларното осветление, а именно, че зависи от атмосферните условия. Няма ли слънце-няма и светлина за вашия двор. Друг техен минус е фактът, че не светят толкова ярко, колкото електрическите лампи и поради тази причина не са подходящи за места с нулева видимост от съображения за безопасност.

Направете си сами приказна пътека

Осветлението във вид на пътека ще осигури спокойно придвижване на вас и вашите гости към дома ви, а освен това придава спокойна и приятна атмосфера. Това е и един от начините да превърнете недостатъка на осветителните тела с ниско напрежение в предимство, като създадете от него интересен ефект. Подредете лампите така, че колкото повече вашите гости се приближават към дома ви, толкова по-силно да става осветлението. Как? Просто поставете транформатора на точното място и ще си създадете атрактивен градински ефект.

Можете да използвате всякакви предмети от бита като буркани, консерви и други, за да създадете сами интересни осветителни ефекти.

Вижте още: Практични приложения на празни бутилки в градината

Осветете само определени предмети

Този тип външни осветителни тела дават възможност да фокусирате вниманието върху определен елемент от вашия двор или градина, като фонтан, дърво, колона и какво ли още не. Можете да сътворите и различни ефекти като разположите лампите около най-важният обект и светлината да бъде по-приглушена и мека.

Поставете този тип осветление по парапета на терасата или други части на вашата къща и нейното сияние ще прави приятно впечатление от далеч. Друг интересен вариант е да фокусирате вниманието върху ръчно направените от вас лампи от буркани или стари газени лампи. На пазара се предлагат много и разнообразни готови лампи във формата на саксии и дори цели дръвчета. Всичко зависи изцяло от вас и вашето въображение!

"И нека бъде светлина!" Навсякъде!

Този ефект създава впечатление за цялостното състояние на пространството около дома ви. Той не се фокусира върху конкретен предмет, а дава възможност за добра видимост, както на алеите, така и на останалите части от градината като фонтани и храсти. Затова трябва да бъдат добре поддържани и почистени. Недостатъкът на това осветление е, че дори и през нощта, пропуските в обзавеждането на вашия двор ще личат (ако имате такива, разбира се).

Виж още: Градинска стойка за цветя от стар полилей

От друга страна, погледнато отдалеч, този тип осветление е наистина впечатляващо и ще придаде известен уют на вашия двор. А и кой знае? Може би именно то ще ви вдъхнови да добавите и други интересни елементи в него.

Друго голямо предимство на осветлението с ниско напрежение е, че веднъж инсталирано, то е много по-евтино за поддръжка, тъй като можете да поставяте различни осветителни тела с подходящи характеристики за много по-малко пари. За създаването на такава осветителна система обаче със сигурност ще имате нужда от специалист, затова направете безплатна заявка за градинско осветление в MaistorPlus.

Последвайте канала на

21732 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Некоректен работодател!

2016.04.27 | 11:25

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини