Прочутият цигулар Даниел Хоуп гостува за първи път в България

  • 15 април 2021 16:35

  • 441
  • 0
Прочутият цигулар Даниел Хоуп гостува за първи път в България
© gettyimages

В зала "България" тази вечер Софийската филхармония ще свири под диригентството на Григор Паликаров, а избраните автори са Рихард Вагнер, Рихард Щраус и Бенджамин Бритън.

Концертът със звездното участие на оперната прима Александрина Пендачанска и цигуларя Даниел Хоуп ще може да бъде гледан и онлайн.

Гидон Кремер с два концерта в София

Даниел Хоуп е в елита на световните цигулари, възпитаник на школата на проф. Захар Брон, израснал в близък творчески контакт със сър Йехуди Менухин - един от великите музиканти на ХХ век, припомня БНР.

Хоуп е особено популярен в наше време не само защото е чест гост на всички най-престижни оркестри и фестивали по света, не само заради богатата си дискография с над 25 албума като ексклузивен артист на Deutsche Grammophon, а и защото интересите му се простират далеч отвъд изнасянето на концерти с класическа музика - той е водещ на предаване за класическа музика по германското радио WDR3; от години е домакин на предаването Hope@9pm, което събира в Концертхаус Берлин известни музиканти и политици, за да разговарят по актуални въпроси; а през 2020 г., по време на пандемията, особено впечатляващи и търсени бяха поредиците Hope@Home и Europe@Home по телевизионния канал за култура ARTE, събрали стотици хиляди зрители и положителната оценка на феновете, на които се налага да прекарват времето си в изолация. В един от епизодите беше представена и българската музикална традиция, а гост в дома на Даниел Хоуп беше пианистката Дора Делийска.

Цигуларят, роден в Южна Африка, израснал в Лондон, а в момента избрал Берлин за дом на семейството си, пристигна за първи път в България. 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
441 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини