Американският цигулар Алекси Кени няма търпение да опознае София

  • 31 януари 2018 08:08

  • 1164
  • 0
Американският цигулар Алекси Кени няма търпение да опознае София
© Twitter

Младият американски цигулар Алекси Кени няма търпение да опознае София, за която е чувал "толкова прекрасни неща - че е стара столица, че е древен град, но има младежки дух". Това съобщават организаторите на неговия концерт в София днес - от цикъла "Концертмайсторите" на "Кантус фирмус".

С Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази многообещаващият талант, който наскоро направи блестящ дебют с California Symphony под диригентството на Донато Кабрера, ще представи Концерт за цигулка и оркестър в ми минор от Феликс Менделсон - Бартолди. Изпълнителят го смята за една от най-великите творби не само в цигулковия репертоар, а в класическата музика въобще - "наситен с чисти чувства, извиращи направо от сърцето, романтичен, без да е сантиментален".

Във втората част на програмата днес Оркестърът на Класик ФМ радио с диригент Максим Ешкенази ще изпълни още един от шедьоврите на Менделсон - Симфония номер 4 "Италианска", която се отличава с неповторима енергия, мелодична красота и изящество.

Специално участие ще има и младата българска изпълнителка на кларинет Ангелина-Огняна Гочева, носител на наградата на "Кантус фирмус" от конкурса "Млади виртуози - 2017". Тя ще представи Концертино за кларинет и оркестър от Вебер.

Професионалната кариера на Алекси Кени протича по нетрадиционен начин. В детските и младежките си години той не участва в много конкурси. Изпълнява предимно камерна музика и свири в различни ансамбли. По-късно решава да се насочи към соловите произведения и концерти с оркестър. През 2013 г. печели конкурса на Гилдията на концертиращите артисти в САЩ, което му дава възможност за престижни ангажименти и самостоятелни изяви. Продължава да свири и камерна музика. Носител е на наградата "Ейвъри Фишер Кариър Грант" за 2016 г.

Ангелина-Огняна Гочева е завършила Националното музикално училище в София, а след това учи в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа на доц. Борислав Йоцов. В периода 2013 - 2015 г. тя е студентка в Кралската консерватория в Антверпен по програмата "Еразъм". Лауреат е на международни конкурси у нас и в чужбина.

Концертът е в официалната културна програма за Българското председателство на ЕС.

Последвайте канала на

БТА
1164 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини