-
27 септември 2024 13:13
- 953
- 0
Много хора приготвят компоти за зимата и ги съхраняват в мазето или килера в продължение на две и повече години. Специалисти предупреждават, че компотите от череши и други костилкови плодове, като вишни и сливи, могат да станат опасни за здравето, ако се съхраняват повече от една година без премахване на костилките.
Причината е, че черешовите костилки съдържат амигдалин. При взаимодействие със стомашния сок той се превръща в циановодородна киселина, която представлява заплаха за здравето. Амигдалин има още в кайсиевите ядки, семките на ябълките и костилките на прасковите, но те се махат, когато се правят компоти от тези плодове. Така че опасност представляват престоелите компоти от череши, сливи, джанки, вишни, информира "Труд".
Ако случайно сте погълнали една или две костилки, не е особен проблем, но не трябва целенасочено да ядете череши с костилките. Освен това имайте предвид, че поради високото съдържание на диетични фибри тези плодове не трябва да се консумират в големи количества, тъй като това може да раздразни червата.
Последвайте канала на
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Министър Петкова разкри колко средства може да загубим по ПВУ заради снощните батални сцени в НС
27 септември 202414:15
Следващата седмица започва удостоверяването на машините за предстоящите избори
27 септември 202416:18
638 лева ще е линията на бедност през 2025 г.
27 септември 202414:52
БДЖ пуска директни влакове между София и Русе с новодоставените германски вагони
27 септември 202415:19
Катастрофа на АМ "Тракия", има пострадали
27 септември 202417:02
Трима обраха мъж, докато си седи в колата
27 септември 202415:29
Виктор Орбан: Готови сме да бъдем посредник между Северна Македония и България
27 септември 202416:39
Съпартиец на Владимир Путин загина при хеликоптерна катастрофа в Русия
27 септември 202415:59
Тръмп преди срещата със Зеленски: Трябва да сложим край на смъртта и разрушенията! Ние се нуждаем от мир!
27 септември 202415:56