Най-големият в света център за опазване на птицечовки в Австралия посрещна първите си обитатели

  • 25 юли 2024 10:45

  • 260
  • 0
Най-големият в света център за опазване на птицечовки в Австралия посрещна първите си обитатели
© Getty Images

Най-големият в света център за опазване на птицечовки посрещна първите си обитатели недалеч от Сидни, съобщава Ройтерс.

Центърът е открит по проект за защита на полуводния бозайник, който се среща само в Австралия, на фона на заплахите за местообитанието му от екстремните климатични условия и човешките дейности.

Четирите птицечовки - две женски и две мъжки, бяха пуснати през последните две седмици в специално построено изследователско съоръжение в зоопарка „Таронга Уестърн Плейнс“ в град Дабо, на около 400 км северозападно от Сидни.

Съоръжението, в което има водни каскади, водопади, басейни и земни насипи за заравяне, ще помогне на изследователите да разберат повече за вида, каза официалната представителка на Австралийското дружество за опазване на природата „Таронга“ Фиби Мигър.

„Това съоръжение ще ни позволи не само да спасим вида от непосредствените заплахи на изменението на климата, но и в дългосрочен план да можем да възстановим популациите му“, каза тя.

„С удоволствие бихме искали да видим няколко бебета птицечовки в съоръжението и да разберем какво е довело до този репродуктивен успех“, добави Мигър.

Съоръжението е създадено в партньорство между Австралийското дружество за опазване на природата „Таронга“, Алианса за дива природа към зоопарка в Сан Диего, Университета на Нов Южен Уелс, правителството на щата Нов Южен Уелс и организацията за спасяване на диви животни WIRES.

Уникалните за Австралия птицечовки имат човка като на патица, ципи на краката и опашка като на бобър. Нощните бозайници снасят яйца и живеят предимно по източното крайбрежие - от далечния север на Куинсланд до остров Тасмания. Техните ареали са близо до реките и потоците, в чиито корита и брегове тези бозайници търсят храна.

Изследвания показват, че броят на птицечовките е намалял повече от два пъти за няколко десетилетия, но е трудно да се посочат точни данни.

Според оценки на природозащитни организации общата популация е между 30 000 и 300 000 екземпляра.

Последвайте канала на

Весела Найденова
260 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини