Крадци претопиха келтски златни монети, задигнати от музей

  • 20 юли 2023 19:23

  • 6480
  • 0
Крадци претопиха келтски златни монети, задигнати от музей
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Разследващите кражбата на стотици древни златни монети от германски музей са открили бучки злато, които изглежда са резултат от претопяването на част от съкровището, но все още имат надежда да намерят останалата част непокътната, заявиха официални лица в четвъртък, съобщава БТА.

Четирима заподозрени бяха арестувани във вторник във връзка с проникването на 22 ноември м. г. в музея „Келти и римляни“ в баварския град Манхинг, при което бяха откраднати 483 келтски монети, открити по време на археологически разкопки през 1999 г. Монетите датират от около 100 г. пр.н.е.

В четвъртък властите съобщиха, че ДНК, намерена върху неназован от тях предмет извън музея, ги е отвела до заподозрените. Трима от тях били свързвани с поредица от предишни кражби в Германия и съседна Австрия, датиращи от 2014 г. Грабежът в Манхинг изглежда е бил първият, в който предполагаемата банда се е насочила към културни ценности.

Откриха средновековно съкровище с метален детектор

Монетите и парче необработено злато са открити при разкопки на древно селище край Манхинг и властите твърдят, че те се считат за най-голямата находка на келтско злато, открита през 20-и век.

Заместник-директорът на баварската криминална полиция Гидо Лимер каза пред репортери в Мюнхен, че властите са изследвали 18 къса злато, намерени тази седмица. Смята се, че всеки от тях е резултат от претопяването на четири монети. Лимер добави, че нестандартната сплав до голяма степен съответства на тази от съкровището, въпреки че се извършва допълнителен анализ.

„Знаем, че около 70 златни монети очевидно са загубили безвъзвратно своето културно и историческо значение“, каза баварският регионален министър на науката и изкуствата Маркус Блуме и допълни: „Но това означава, че, разбира се, все още има надежда да намерим останалите златни монети, а с това и по-голямата част от златното съкровище“.

Издирването на изчезналите предмети продължава в провинция Мекленбург-Предна Померания в Североизточна Германия, където бяха арестувани трима от заподозрените, и на други места.

Заподозрените германци - инженер по телекомуникации, счетоводител, управител на магазин и служител на фирма за събаряне - не са дали никаква информация на властите след ареста си, съобщиха официални лица. 

В сряда съдия разпореди те да бъдат задържани под стража до евентуалното им обвинение в групов грабеж, за който може да бъде наложена присъда до 10 години затвор. Трима от тях са заподозрени и в участие в 11 други грабежа или опити за грабежи в периода 2014-2022 г., при които обект на посегателство са били супермаркети, служба за регистрация на превозни средства и казино. 

Разследващите разкриха, че преди обира в Манхинг са били прерязани кабели в телекомуникационен център, което е извадило от строя местните мрежи, и че крадците са влезли и излезли от музея за девет минути през нощта, без да задействат алармата.

Днес властите съобщиха, че подобни методи са използвани и при другите кражби, като крадците са носили черни комбинезони и са използвали същите лостове и радио заглушител, за да блокират алармените системи и да прекъснат телефонните кабели. Единият от крадците е бил забележимо висок.

Част от очевидно използваното оборудване е намерено при обиските в 28 имота във вторник, а един от заподозрените е носил 18-те бучки злато в найлонова торбичка, съобщиха служители.

Разследващите съобщиха още, че наетите тази година от заподозрените автомобили са били използвани за проучване на други възможни обекти за кражба в Германия, като са спирали край музеи във Франкфурт, Идар-Оберщайн, Трир и Пфорцхайм. Тази седмица полицията се е задействала, след като е получила сигнал за възможно предаване на крадени вещи, свързано с кражбата в Манхинг.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6480 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини