Задигнаха златни монети за над 2,5 млн. долара от монетния двор на Мексико

  • 07 август 2019 07:17

  • 1008
  • 0
Задигнаха златни монети за над 2,5 млн. долара от монетния двор на Мексико
© Pixabay (архив)

Въоръжени крадци са нахлули вчера във федералния монетен двор в мексиканската столица и са задигнали златни монети на стойност над 2 милиона долара от трезора, който бил оставен отворен.

Това предадоха Ройтерс и АП, като се позоваха на служители по сигурността. Грабежът, извършен посред бял ден, е най-новото зрелищно престъпление в град Мексико, където се вихри престъпност и беззаконие, посочва Ройтерс. Трима мъже, единият от които размахвал огнестрелно оръжие, нахлули сутринта в клон на "Каса де монеда" (монетния двор), след като хвърлили на пода охранител и му отнели оръжието, съобщи полицията. Единият от грабителите влязъл в трезора, който бил отворен, и напълнил раница със 1567 златни монети, часовници и други ценни вещи. Тези монети, наречени "сентенариос", имат номинална стойност 50 мексикански песос, но се продават за 31 500 песос (1610 долара) едната. Общата сума на откраднатото е над 2,5 милиона долара.

Монетата е отсечена за първи път през 1921 г. в памет на 100-годишнината от независимостта на Мексико от Испания, сочат данни на централната банка. Производството било спряно през 1931 г. и възобновено през 1943 заради търсенето на златни монети. От едната страна е изобразен гербът на Мексико - орел, кацнал на кактус, а на другата - прочутият паметник "Ангелът на независимостта" в столицата, на фона на вулканите Истаксиуатъл и Попокатепетъл. Чистотата на златото е 90 процента.
Властите заявиха, че имат записи на охранителни камери, на които се виждат грабителите, посочва БТА, цитирайки АП.

В Мексико убийствата зачестиха до рекордни равнища, а в столицата, смятана до неотдавна за относително сигурен град, все по-често се извършват тежки престъпления с насилие, добавя Ройтерс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1008 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини