Иззеха стотици антични предмети при спецоперация в Сунгурларе

  • 12 януари 2024 16:28

  • 2500
  • 1
Иззеха стотици антични предмети при спецоперация в Сунгурларе
© Прокуратура

Множество предмети, имащи белези на културно-исторически ценности, сред които монети, кръстчета, пръстени, апликации и статуетка, са намерени и иззети от частен дом в Сунгурларе, обитаван от 54-годишен криминално проявен и осъждан мъж от Сунгурларе, в резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас.

При извършените действия по разследването са намерени и иззети общо 537 предмети, от които 484 монети, 21 пръстени, две гривни, три брошки, статуетка и 20 фрагмента, които по първоначални данни датират от античния, средновековен и османски период.

По първоначални данни от специалисти основната част от монетите са римски от II, III, IV и V век, като освен медни, има и сребърни монети. Останалите се датират, като ранно византийски, средновековни и османски.

54-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР.

Контрабандни старинни монети задържаха митничари на "Капитан Андреево"

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 278, ал. 6, предл. 3 от НК, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Бургас.

По досъдебното производство предстои назначаването на съдебно-археологическа експертиза на иззетите веществени доказателства, която да определи каква част от предметите са археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство, точната им датировка и тяхната стойност.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2500 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.12 | 17:17

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини