Австрийският монетен двор не смогва на търсенето на златни монети

  • 14 декември 2022 17:05

  • 516
  • 0
Австрийският монетен двор не смогва на търсенето на златни монети
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Австрийският монетен двор, един от най-старите и най-големите производители на златни монети и кюлчета в света, не съумява да насмогне на търсенето на златни монети, тъй като хората отново залагат на златото като гаранция във време на висока инфлация и несигурност, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

"Търсенето на злато никога не е било толкова високо, колкото през настоящата година", казва главният изпълнителен директор на двора Герхард Щарсих. "В момента всяка златна монета, която отсичаме, вече е продадена. Реално можем да реализираме три пъти повече, отколкото сме в състояние да произведем."

Пред магазина на монетния двор се вие дълга опашка. Единствено пенсионерката Ренате се решава да разкаже защо се реди, посочва Ройтерс. "Аз съм от старото поколение. Когато нещата се влошат, ние поглеждаме към златото и си казваме, че винаги ще сме в състояние да го продадем". Според Щарсих купувачите са от всички възрасти и социални слоеве, а около една трета са чужденци.

От двора отчитат, че търсенето на злато тази година е най-силно от 1989 г. досега. През първата половина на година то е дори по-сериозно от първото шестмесечие на 2020 г., когато пандемията създаде хаос и несигурност. "Наблюдаваме нещо като домино. Първо беше пандемията, после Русия нападна Украйна, а накрая дойде инфлацията. Всичко това засили продажбите ни, казва Щарсих.

Медия: Австрия ще постави искания на срещата на върха на ЕС, свързани с миграцията и бежанците

Австрийският монетен двор е основан през 1194 г., за да сече монети от среброто, платено като откуп за английския крал Ричард Лъвското сърце, пленен и държан като заложник от враговете си близо до Виена.

Днес златната монета с изображение на Виенската филхармония от една унция на цена от 1771 евро е изключително търсена в Европа и Япония. 

Константин Тодоров
516 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини