Учени откриха начин да блокират натрупването на мазнини при преяждане

  • 09 април 2023 21:40

  • 4481
  • 3
Учени откриха начин да блокират натрупването на мазнини при преяждане
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Учени от Калифорнийския университет в Ървайн са установили в изследване с гризачи, че блокирането на определен протеина позволява да се поддържа нормален метаболизъм при диета с високо съдържание на мазнини, пише сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Биолозите са се фокусирали върху белтъчен комплекс, който участва в контрола на енергийния баланс на организма. Например, когато нивата на кръвната захар са ниски, белтъчният комплекс може да ускори разграждането на мазнините, за да се получи енергия от тях. Учените знаят, че консумацията на големи количества мазнини блокира активността на тези белтъци, което води до нарушаване на метаболитния баланс. Все още обаче не е проучено как точно клетките блокират този механизъм.

Учените допускат, че компонент на белтъчния комплекс, наречен SAPS3, играе важна роля в този процес. Те са се опитали да блокират въпросния протеин при мишки и са им давали храна с 45 процента съдържание на мазнини.

Повече кофеин в кръвта намалява мазнините в тялото и риска от диабет

Блокирането му е позволило на мишките да поддържат нормален енергиен баланс въпреки консумацията на големи количества мазнини. Те поддържали нормално тегло, избягвайки затлъстяването и развитието на диабет. 

Изследователите са започнали работа по създаването на молекули, които могат да блокират SAPS3 и да възстановят нормалния метаболизъм, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4481 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
С БУБИ ли?

2023.04.11 | 01:21

3
Учените са некви,като откачени и освирепели,изруди,които търсят по всякакъв начин да унищожат човечеството ,ама така някак си Путин да им е виновен!

2023.04.09 | 22:10

1
Не вярвайте на учените и на медиите за никакви диети, ако искате да сте здрави или ако страдате от някакви сиптоми потърсете Антъни Уилям.
костя копейкин

2023.04.10 | 01:07

2
не вярвайте на никакви англосаксове, ако сте бедни и болни потърсете израждане и ми дайте дарение, докато можете.

Добави коментар

Водещи новини