Откриха нов вид панголин

  • 26 септември 2023 14:35

  • 1151
  • 0
Откриха нов вид панголин
© Уикипедия

Учени са открили нов вид панголин (люспеник), след като са анализирали конфискувани люспи от бозайника, предаде БТА, цитирайки АФП.

Досега специалистите смятаха, че съществуват само четири азиатски и четири африкански разновидности на този нощен бозайник, който е жертва на мащабен глобален трафик. 

Ново изследване, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките" обаче идентифицира девети вид, който досега е убягвал от вниманието на учените. 

Първоначален анализ на 27 люспи, конфискувани в Хонконг през 2012 и 2013 г. отвежда изследователите по следите на деветия вид. По това време обаче те не успяват да направят окончателни заключения. 

Впоследствие учените анализират люспи, конфискувани в китайската провинция Юнан през 2015 г. и 2019 г., което води до идентифицирането на нова линия, различна от осемте известни понастоящем вида панголини.

Заради сходства с азиатския клон, известен като Manis, специалистите наричат новия вид  Manis mysteria заради неговата загадъчност.

Смята се, че по-голямата част от азиатските панголини, които се озовават в Хонконг и провинция Юнан, произхождат от Югоизточна Азия.
 

Люспите на този бозайник, жертва на мащабен глобален трафик, са търсени заради използването им в традиционната медицина. Дребното животно е високо ценено и заради месото си. 

В периода между 2004 и 2014 г. в дивата природа жертва на бракониери са станали над един милион панголини. През 2016 г. международна търговия с тези животни е забранена.  

Тежки присъди в Китай за трафик на люспи от панголин

Последвайте канала на

Десислава Станева
1151 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини