Над 60 римски гробници бяха открити в Газа

  • 12 декември 2022 22:43

  • 1097
  • 2
Над 60 римски гробници бяха открити в Газа
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Над 60 гробници са разкрити досега в древно гробище в Газа, датиращо от римската епоха, съобщава БТА.

Работни екипи разкопават обекта, откакто беше открит миналия януари по време на подготовката за жилищен проект, финансиран от Египет.

Хиям ал Битар, изследователка в Министерството на антиките и туризма, каза, че са идентифицирани общо 63 гроба и че набор от кости и артефакти от една гробница са датирани от втори век сл. Хр.

Откриха уникална гробница на пълководец в Египет

Тя каза, че ведомството работи с екип от френски експерти, за да научи повече за обекта. В неделя работниците пресяваха почвата и премахваха купчини пръст в ръчни колички.

Въпреки че древното гробище в момента е недостъпно за обществеността, строителството на жилищния проект продължава и мястото е заобиколено от жилищни сгради. Местните медии съобщиха за грабежи, още когато мястото беше открито за първи път. Местни жители използваха колички, теглени от магарета, за да отмъкнат предмети като покрит саркофаг и плочи с надписи.

Газа е крайбрежен анклав, дом на повече от 2 милиона души. Ивицата е известна с богатата си история, произтичаща от местоположението ѝ по древните търговски пътища между Египет и Леванта. Израелската окупация, блокадата, конфликтите и бързият градски растеж в претъпканата тясна територия са сред причините повечето от археологическите съкровища на Газа да не са защитени.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1097 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.13 | 01:00

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.12.12 | 23:53

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ ПОЧТИ 1000 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини