Гробница от времето на Рамзес Втори е открита в Израел

  • 19 септември 2022 11:29

  • 742
  • 1
Гробница от времето на Рамзес Втори е открита в Израел
© Getty Images/Guliver (архив)

В Израел случайно е открита "уникална" непокътната гробница на възраст около 3300 години, съобщават ДПА и Франс прес, позовавайки се на израелската Служба за антики.

Погребалната пещера, датираща от времето на египетския фараон Рамзес Втори, съдържа десетки древни артефакти - керамични съдове, някои от които боядисани в червено, а други съдържащи кости, бронзови предмети, върхове на стрели и копия. 

Гробницата е открита случайно на 13 септември в Националния парк Палмахим, южно от Тел Авив, когато машина за изкопни работи се натъква на парче камък, което се оказа покривът ѝ.

Във видео, публикувано от израелската Служба за антики, изумени археолози показват десетки керамични съдове с различни форми и размери, датиращи от времето на египетския фараон, починал през 1213 г. пр.н.е.

"Пещерата, открита по време на строителни работи, е достъпна за първи път, откакто е запечатана по времето на Рамзес Втори", казват от службата.

Учените са се спуснали в това "изумително пространство, което сякаш е застинало във времето", натъквайки се на изсечена пещера с квадратна форма и централна опорна колона.

На пода ѝ са намерени десетки непокътнати керамични и бронзови артефакти, запазили се така, както са били подредени по време на древната погребалната церемония.

"Тези съдове представляват погребални дарове, предназначени да придружават починалия с вярата, че ще му служат в задгробния живот", допълват от службата.

В единия ъгъл на погребалната камера е открит поне един относително непокътнат скелет, отбелязва Франс прес.

Археолозите описват находката като "откритие, което се случва веднъж в живота, сравнявайки преживяването с това да се "намираш на снимачната площадка на филм за Индиана Джоунс". 

По думите на учените пещерата може да даде пълна представа за погребалните обичаи през късната бронзова епоха.

Произходът на керамиката - Кипър, Ливан, Северна Сирия, Газа, Яфа - свидетелства и за "интензивна търговска дейност по крайбрежието, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
742 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Hare Krishna

2022.09.19 | 11:37

1
Няма Израел, има Палестина бок.луци

Добави коментар

Водещи новини