Откриха уникална гробница на пълководец в Египет

  • 25 юли 2022 18:06

  • 3888
  • 0
Откриха уникална гробница на пълководец в Египет
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Експедиция на Чешкия институт по египтология към Карловия университет в Прага откри в археологическия обект Абу Сир в Гиза гробница и саркофаг, които принадлежат на древноегипетски пълководец, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет, цитирано от БТА.  

Военачалникът на име Уахипра Меринит е командвал чуждестранни войници в края Двадесет и шестата и началото на Двадесет и седмата династии на Древен Египет. Откритието се смята за “единствено по рода си”, тъй като предоставя доказателство за съществуването на процес на политическа и икономическа глобализация в древността. 

“Влиянието на древните египтяни се е простирало зад граница, в региона на Средиземноморието и по тази причина царете от Двадесет и шестата династия са назначавали чуждестранни наемници и са ги интегрирали на различни места в държавата, включително в армията, до завладяването на Египет от персите,” заявява за в. “Ал монитор” директорът на службата за антиките в Сакара Мохамед Юсеф. 

Установиха най-стария случай на мозъчен удар при древноегипетска мумия

Откритието е значимо и от архитектурна гледна точка, защото показва навлизането на технологията на изграждане на гробници, подобни на шахти. Генералният секретар на египетския Върховен съвет за антиките Мустафа Уазири посочва в съобщението на туристическото министерство, че новооткритата гробница-шахта няма паралел в Древен Египет. 

“Тя се състои от основна шахта с дълбочина шест метра и размери шестнадесет на шестнадесет метра, състояща се от няколко части, които са разделени от мостове, издълбани в намиращата се на мястото скала,” обяснява Уазири. 

В средата на основната шахта е изкопана друга по-тясна, дълбока около шестнадесет метра шахта, в която е открит саркофага на Уахипра Меринит. Върху горната му част има строфи от Книгата на мъртвите, които описват възкръсването на починалия и пътуването му към отвъдния свят. 

Археолозите са открили над четиристотин керамични погребални статуетки - ушебти. Те са били поставяни в гробниците, за да съпровождат мъртвите в отвъдното и да им помагат. Намерени са две вази от алабастър, керамичен модел на маса за дарове и други декоративни предмети. 

Археологическите разкопки Абу Сир се намират на 4.5 километра от Сакара - некропола на древноегипетската столица Мемфис, където се издига стъпаловидната пирамида на фараона Джосер, смятана за първото каменно архитектурно съоръжение в света.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3888 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини