Археолози откриха в столицата на Перу гробница от епохата на инките

  • 24 юни 2022 07:11

  • 2781
  • 0
Археолози откриха в столицата на Перу гробница от епохата на инките
© Gettyimages/архив

Археолози откриха в столицата на Перу Лима гробница от епохата на инките, в която се смята, че са положени тленните останки на благородници, заедно с керамика и изящни украшения, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Ръководителят на археологическия екип Хулио Абанто каза, че 500-годишната гробница съдържа "множество погребални вързопи", плътно увити в плат.

Според него погребаните вероятно са били част от елита на Ририканчо - култура, населявала територията на днешна Лима преди управлението на империята на инките. 

Археолози откриха мумии на деца в Перу

Известни със своето злато и сложни конструкции, и най-вече с древния си град Мачу Пикчу, инките попадат под испанско владичество през 1532 г.

Хиполито Тика, собственикът на дома в Лима, под който е открита гробницата, казва, че е бил изключително развълнуван от изненадващата находка. "Удивителна е. Нямам думи, с които да я опиша. Надявам се бъдещите поколения в нашия работнически квартал да оценят по-добре историята, която ги заобикаля", казва той. 

Разкопките започват миналия месец след като плановете на Тика за преустройство на имота водят до необходимото археологическо проучване в този квартал на Лима, известен със стотици минали находки от култури, развили се преди и след инките.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2781 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини