Археолози откриха "пещерно кино"

  • 07 юни 2012 20:17

  • 834
  • 0
Археолози откриха "пещерно кино"
©

Екип от френски археолози откриха, че праисторическите художници са били в състояние да изразяват движения с помощта на анимационни елементи.

Откритието на изследователите е обявено в списание "Antiquity", а негово кратко описание е публикувано тези дни в "Science News". Авторите направили обзор на наскалното изкуство известно до момента, както и на няколко непубликувани до момента рисунки от пещерите Шове и Ла Бом Латрон ("La Baume Latrone"). 

Оказало се, че на 53 рисунки в 12 пещери, разположени на територията на днешна Франция се виждат елементи на анимация. За да е всичко по-пригледно, изследователите ги разграничили на три основни раздела.

В първият от тях художниците от палеолита рисували тигри, бизони и антилопи така, че те били изобразявани в най-различни пози, представляващи отделни фази на движение. Животните били рисувани с по няколко глави, крака и опашки, представляващи различни "стоп-кадри" на характерните им движения. 

Във вторият древните хора изобразявали различни пози в серия от последователни рисунки - точно както днес се правят комиксите или режисьорските чертежи.

Накрая, археолозите открили примитивни "подложки", изработени от кости и камъни, на които били изобразени животни в най-разнообразни пози. В средата им имало дупки, в които било възможно да се вмъкне сухожилие, с помощта на което те могли да се "завъртат". Изследователите реконструирали няколко подобни диска за да докажат, че действително с тях е било възможно да се създаде илюзия за движение.

Средната възраст на проучваните изображения е около 30 000 години.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
834 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини