Бързи начини за релаксация: изкуството на душевния покой или как да избягаме от стреса?

  • 25 юни 2024 15:35

  • 1154
  • 0
Бързи начини за релаксация: изкуството на душевния покой или как да избягаме от стреса?
© Promea AI

Няма едно-единствено тайно средство или пък специален „ключ” към душевния покой. Постигането му е по-скоро изкуство, базиращо се на комбинация от методи, подбрани така, че да отчитат факторите, от които се влияем като човешки същества.

Физическото тяло, емоциите, психиката, начина на хранене, средата, в която живеем, душата – трябва да отделим време и внимание за всичко това, ако искаме да постигнем истинско и трайно спокойствие. По пътя към релаксацията не можем да си позволим да пренебрегнем някаква част от себе си зарази наблягането на друга. Книгата предлага съвети за всяка една област, свързана с човешкото ни аз

Бързите начини за релаксация са разпределени в седем групи, в зависимост от методите, използвани за преодоляване на стреса. Те са лесно приложими от всички, независимо от степента на заетост.

"Тези, които са настроили ума си в хармония, се освобождават от оковите на смъртта"

Ще ви представим три от методите, описани в книгата "101 бързи начина за релаксация". Иначе, седемте групи са, както следва: психически методи, физически методи, методи, свързани с храненето, алтернативни решения, методи за емоционално разтоварване, методи, свързани с обкръжаващата ни среда и духовни методи. 

Отделете време за тревогите си

ВРЕМЕ: 30–60 минути

ПРИНАДЛЕЖНОСТИ: бележник, химикалка, три листа хартия, кабърче

Може да ви се види странно, че подобен съвет се дава в книга за релаксация, от която вероятно очаквате да ви препоръча да забравите грижите си. Но всички ние добре знаем, че грижите имат неприятния навик упорито да ни напомнят за себе си, докато не намерим някакво разрешение. Отделяйки специално време за онова, което ви тревожи, вие давате на съзнанието си да разбере, че сте наясно с проблема и ще вземете мерки, вместо да оставяте безпокойството да ви мъчи по двадесет и четири часа в денонощието и по седем дни в седмицата, а понякога да ви струва и безсънни нощи.

МЕТОД

1. Отворете бележника си и планирайте време за тревогите си. Отначало отделете за това поне един час. Веднага ще разтоварите съзнанието си и ще можете да съсредоточите силите си върху изпълнението на другите задължения, без да усещате постоянна болка в тила.

2. В определения час вземете три листа хартия. На първия лист напишете всичко, което ви безпокои и от което бихте искали да се отървете. Финансови проблеми, недоразумения, прекалено голямо натовар-

ване в работата, роднини и така нататък. За тази дейност отделете поне 10–15 минути.

3. Разделете втория лист на две колони. В горния край на първата колона напишете „Пречки”. Отдолу отбележете всички причини за възникването на дадения проблеми и трудностите за неговото решаване.

За това ще ви трябват още поне 10–15 минути.

4. В горния край на втората колона напишете „Възможни решения”. Отбележете срещу всяка пречка възможните варианти, решения и компромиси. Това би трябвало да отнеме около 15–20 минути. Прегледайте списъка с възможни решения и ги номерирайте от 1 до 10 (или 20), според това доколко са важни, спешни и възможни, като отбележите кога можете да ги приведете в действие.

6. На третия лист направете нов списък на набелязаните решения, но по реда на тяхната важност. Отбележете датата и времето, необходимо за изпълнението на решението.

7. Окачете списъка на видно място и действайте според набелязаната програма. Фактът, че сте се заели конструктивно да решавате проблемите си, вместо да ти оставите да ви се въртят в главата и да ятревожат, ще ви даде чувството за по-голяма свобода и ще ви олекне на душата. Освен това, нещата може да не се окажат толкова страшни, щом веднъж ги запишете черно на бяло. 

Самадхи: силата на мълчанието

Бързо разтягане за премахване на напрежението в гърба и шията 

ВРЕМЕ: 2–5 минути

ПРИНАДЛЕЖНОСТИ: свободна стена

Упражнението отпуска напрегнатите мускули. Може да се изпълнява навсякъде и по всяко време. Незабавно облекчава гърба и раменете при умора.

МЕТОД

1. Намерете подходяща стена, незаета с окачени и опрени на нея предмети, за да можете да повдигате ръцете си и в двете посоки.

2. Застанете плътно с гръб към стената и опреде тила, рамената и седалището на нея.

3. Поемете дълбоко въздух, така че да изпълни корема. В същото време изнесете ръцете си встрани и ги повдигнете нагоре така, че да стигнат височината на раменете, дланите са обърнати нагоре (при

това положение гръдният кош се отваря). Задръжте така известно време, после от пуснете ръце. Повторете упражнението три-четири пъти.

4. Отдалечете се от стената и легнете на пода, ръцете са вдигнати над главата.

5. Дясното стъпало и дясната ръка се отдалечават максимално от поясната област. Изпънете силно тялото, придвижвайки ръката и ходилото в противоположни посоки. Задръжте за малко в това положение,

после релаксирайте и изпълнете упражнението с лявата ръка и левия крак.

6. Повторете упражнението, като разтягате последователно всяка страна от пет до десет пъти.

7. При ставане се обърнете на една страна, застанете на колена и бавно се изправете. 

Упражнение за релаксация и освежаване на очите

ВРЕМЕ: 5 минути

ПРИНАДЛЕЖНОСТИ: стол / маса

Благодарение на това упражнение, очите ви ще си починат и погледът ви ще се проясни след напрегнатата работа с компютър, при шофиране, четене или продължително взиране. Четвърта, пета, шеста и седма фаза включват извикването на мислени представи със затворени очи, ето защо първо трябва да прочетете съответните инструкции няколко пъти, за да ги запомните, или да помолите някой от приятелите или близките ви да ви ги чете, докато изпълнявате упражнението. Като потренирате няколко пъти, те вече няма да бъдат проблем.

Упражнения за дишане, които ни успокояват

МЕТОД

1. Започвате с промяна във фокусната точка. Често очите се уморяват от взирането в малко пространство за дълъг период от време. Вдигнете очи и погледнете по-надалеч. Обърнете поглед наляво, после

надясно. Огледайте се добре наоколо, като спирате погледа си върху различни предмети, разположени на различно разстояние от мястото, където работите.

2. Изправете рамене, ако сте се изгърбили, и заемете правилна стойка с изправен, неусещащ напрежение гръбнак.

3. Затворете плътно очи и останете така известно време.

4. Подпрете лактите си на бюрото или на масата и закрийте очите си с дланите на ръцете, без да ги притискате. Направете две дълбоки коремни вдишвания, после направете кратка почивка, все още със

закрити очи.

5. Очите са все още закрити, дишането е дълбоко. При вдишване си представете, че заедно с въздуха поемате енергия, която се насочва към очите ви. Повторете тази

част от упражнението няколко пъти.

6. Продължавате да стоите със затворени очи и си представяте, че гледате далеч към хоризонта, отвъд морето или полето, към синевата или обсипаното със звезди небе над вас.

7. А сега си представете, че сте на морския бряг и наблюдавате вълните. При вдишването вълните се приближават към вас, при издишване бягат навътре. Задръжте тази представа известно време и синхро-

низирайте дишането си с прилива и отлива на вълните.

8. Махнете дланите от очите си и като използвате палците и показалците на двете си ръце, масажирайте костите над и под тях.

9. Масажирайте костта на носа, като я пощипвате с палец и показалец, после по същия начин обработете веждите (действайте пак с палец и показалец), като започнете от вътрешната страна. При всяко пощипване задържате за няколко секунди, след това отпускате. (Така очите се захранват с кръв и кислород.)

10. По желание можете да повторите деветата фаза от упражнението. След това поемете дълбоко въздух и се върнете към заниманията си. Не забравяйте да поглеждате нагоре от време на време, променяйки точката на фокусиране, за да не се преуморят очите ви. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1154 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини