Кипърското сирене халуми вече официално е със защитен статут в ЕС

  • 02 октомври 2021 20:44

  • 1367
  • 2
Кипърското сирене халуми вече официално е със защитен статут в ЕС
© Pixabay

Кипърското сирене халуми беше включено в регистъра на Европейската комисия на продуктите със защитен произход и защитени географски указания, съобщи "Сайпръс мейл", предава БТА.

От 1 октомври единствено халумито, произведено в Кипър и според изискванията за продукта, може да използва това наименование. Това се отнася и за сиренето, произведено в северната част на Кипър, стига да изпълнява производствените критерии на ЕС.

Министърът на земеделието Костас Кадис заяви, че се водят преговори между неговото министерство и Кипърската асоциация на производителите на сирене, които предприеха съдебни действия през юни срещу ЕК в опит да попречат на включването на халумито в регистъра на продуктите със защитен произход.

Те настояват за изменение в спецификациите, като главното им възражение е срещу вида на използваното мляко. Според изискванията халумито трябва да се произвежда от 51 процента овче или козе мляко. Производителите настояват, че това вреди на интересите им, като намалява продуктивността и променя вкуса на сиренето, понастоящем произвеждано от 80 процента краве и 20 процента овче или козе мляко.

Борислава Борисова
1367 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.02 | 23:10

1
Баси и пържолите на снимката, какво сирене?

2021.10.03 | 08:26

2
Ти си пържола, мили мой, туй е халуми, сирене което се пече на грил или на тиган за да се консумира. Никога ли не си чувал за сирене на грил или в пергамент или фондю? Предполагам, че си много симпатичен, но малко общата култура куца! Де си расъл?

Добави коментар

Водещи новини