Киселото мляко и бялото саламурено сирене стават защитени продукти?

  • 03 февруари 2021 10:54

  • 6565
  • 6
Киселото мляко и бялото саламурено сирене стават защитени продукти?
© Булфото (архив)

България изпрати заявления за вписване на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ като Защитени наименования за произход (ЗНП) в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Те са подадени от сдружение „Български традиционни млечни продукти“.

По време на националната процедура по обработка на заявленията, комисия към Министерство на земеделието, храните и горите прегледа всички приложени документи към подадените заявления-спецификации. Проведени бяха редица работни срещи с представители на сдружението, с цел отразяване на бележките и коментарите на МЗХГ и прецизиране на текстовете.

Google почете българина, открил бактерията на киселото мляко

Предстои Европейската комисия да стартира процедура по проучване на документацията. Тя следва да не продължи повече от шест месеца, а когато този срок се надхвърли, Комисията писмено посочва причините за това. Освен преглед и изпращане на коментари и бележки от страна на ЕК за отразяване до България, право на възражение по процедурата ще имат, както държавите-членки на ЕС, така и трети страни. При липса на такова, наименованията ще бъдат вписани в Европейския регистър.

Чрез процедурата се осигуряват по-добри доходи на производителите, съобразно качествата на тези продукти. Ще бъде постигната и единна закрила на наименованията като право на интелектуална собственост на територията на ЕС и защита от неправомерна употреба и имитация. С правото на употреба на европейските знаци за качество върху български продукти се цели защита на интересите на производителя, срещу нелоялна конкуренция и злоупотреба.

България с национални щандове на международни изложения в Берлин и Париж

Продуктите със защитени географски означения могат да бъдат включвани и в споразумения между ЕС и трети страни за взаимно признаване, сътрудничество и закрила в областта на географските означения. Това подобрява конкурентостта и достъпа на български продукти до нови пазари.

С регистрацията на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ ще се постигне защита и затвърждаване на добрата репутация и високото качество на тези традиционни български млечни продукти.

Към момента страната ни има вписани в Европейския регистър на защитените географски указания “Горнооряховски суджук” и „Българското розово масло", както и пет храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, “Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда“. Те са вписани в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. „Странджански манов мед“/ „Манов мед от Странджа“ бе първият български продукт със Защитено наименование за произход.

По отношение на вината, на европейско ниво са регистрирани 54 български вина – 52 със Защитено наименование за произход и 2 със Защитено географско указание.

Радина Лазарова
6565 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2021.02.05 | 15:56

6
Feta go vikat na zapat no feta greka ne balgarska.
Хехехе

2021.02.04 | 18:09

5
"българското" сирене отдавна има защитено име в Европа - фета му викат. Кратко, ясно и познато. А тия дългите имена и да ги запазват, няма много смисъл - никой не е приритал да ги ползва.
х

2021.02.04 | 01:27

4
Сега остава само да се намерят производители, които да правят сиренето и особено киселото мляко както трябва! От 10 години се налага сам да си квася мляко, защото големите прозиводители забъркват някакви продукти - кремчета и нишестенца в бели пластмасови кутийки. Вкусът е доста далече от този на истинското мляко и в над 90% от тях има сухо мляко, нишесте и дори палмово масло. БДС стандартът беше променен от някоклко лобиски фирми през 2010 и въпреки, че сертифицираните с БДС млека са донякъде по-добри от останалите, пак им липсват достатъчно бактерии за да бъдат вкусни и полезни едновременно.
Мария

2021.02.03 | 18:14

3
Крайно.време беше !!! Постоянно чуваме за гръцки ьогурт , сирене- фета и т.н.Нито един бълг.,,политик не направи нищо по този въпрос...до момента.Същото като с Сев.Македония , Еврейските българи и бълг.мохамеданите в Гърция.
Ела

2021.02.03 | 12:44

2
" Сетила се Мара , да се побара ", до сега това трябваше да стане , а сега дали ще стане - не се знае ...
Елка Козарова

2021.02.03 | 11:17

1
Сетиха се най- после.Не само изброените продукти но и много други трябва да се регистрират.

Добави коментар

Водещи новини